23 Април 2024, 23:53 Днес (6) | Вчера (13)

Марио Драги: Еврозоната ще бъде засегната от Brexit, но е прекалено рано да се каже в каква степен

21 Юли 2016 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 юли 2016, 17:17

На следващото заседание през септември икономистите на ЕЦБ трябва да представят новите си средносрочни прогнози за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната

Гласуването на британците за напускане на ЕС ще усили "насрещните ветрове" пред икономиката на еврозоната, които обхващат и геополитическата несигурност в по-обширен план. Това обяви на пресконференция след края на днешното заседание, на което ЕЦБ запази без промяна досегашната си парична и лихвена политика, шефът на банката Марио Драги, предаде БНР.

Той обаче не се ангажира с обещанието, че ЕЦБ може да обмисли допълнителни стимулиращи мерки на следващото заседание през септември, изтъквайки необходимостта от повече време за оценка на влиянието на Brexit върху икономиката на еврозоната.

Когато разполагаме с нова информация, ние ще бъде в по-добра позиция да преоценим основните макроикономически условия и рисковете свързани с тях, посочи той.

На следващото заседание през септември икономистите на ЕЦБ трябва да представят новите си средносрочни прогнози за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната, давайки по този начин на централните банкери по-ясни знаци, дали и в каква степен несигурността след вота във Великобритания може да навреди на и без това мудното икономическо възстановяване на региона.

Коментирайки предварителните оценки на ЕК, според които Brexit може да отнеме между 0,25% и 0,5% от растежа на БВП на еврозоната през следващите три години, Драги отбеляза: Смятам, че ние ще трябва да погледнем на тези оценки с известна доза предпазливост.

"Супер Марио" заяви за пореден път, че ЕЦБ се ангажира да действа, използвайки всички достъпни финансови инструменти в рамките на своя мандат, ако е по-малко вероятно, че ще бъде постигнато целевото ниво за инфлация от малко под 2% през следващите няколко години.

Шефът на ЕЦБ също така подчерта за необходимостта от справяне с високите нива на "лошите дългове" в банковата система на еврозоната, посочвайки, че те представляват проблем за рентабилността и банковото кредитиране в бъдеще. Неговите коментари идват след нарасналите през последните седмици опасения, че нивото на лошите кредити на банките на Италия може да взриви финансовата система на страната и дори да застраши нейното членство в еврозоната. Според последните официални данни необслужваните кредити в италианската банкова система са за около 200 млрд. евро, или около 8% от общия размер на банковите кредити.

Марио Драги посочи, че създаването на държавно финансирана обществена опора за необслужваните кредити би била "много полезна", но тя трябва да бъде съгласувана с Европейската комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив