29 Март 2024, 15:29 Днес (10) | Вчера (11)

Марио Монти: Имаме седмица да спасим еврото

22 Юни 2012 13:52 Дарик радио по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 юни 2012, 13:54

Италианският премиер нарича ситуацията в момента "спирала на смъртта"

Италианският премиер Марио Монти предупреди за апокалиптични последствия за Европа, ако срещата на лидерите на Европейския съюз следващата среща се провали като не постигне съществени резултати, съобщава Guardian. Монти нарича ситуацията  в момента "спирала на смъртта", която заплашва политическото и икономическото бъдеще на Европа. 
Италианският лидер ще има срещи с германския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Никола Оланд и с испанския премиер Мариано Рахой през следващата седмица. По този начин четирите големи държави ще се опитат да предопределят резултата от важната среща на страните от Европейския съюз. 
Монти смята, че занапред ще има прогресивно увеличаване на спекулативните атаки срещу определени страни, които показват симптоми на слабост. Атаките ще се насочат не само към държавите, които не успяват да покрият навреме критериите на Европейския съюз, но и онези, като Италия, които носят големи дългове, макар ситуацията с тях да не е нещо ново, а напротив - има го и е известно от години. 
Занапред много голяма част от Европа ще се финансира при високи лихви, което ще има ефект върху продажбите на фирмите. Това е точно обратното на онова, от което се нуждае икономиката в момента, обръща внимание италианският премиер. 
Публиката в момента е фрустрирана и се съмнява, че Европа е способна на растеж. Ако срещата на лидерите през следващата седмица се провали, общественото мнение, а също и позицията на правителствата и парламентите ще се насочи срещу опитите за по-голяма интеграция. А именно тя е спасителна за ситуацията, казва Монти. 
Той посочва, че процесът вече може да се види в италианския парламент, който традиционно е бил про-европейски настроен, но вече не е. 
Пред Guardian италианският премиер разкрива, че се подготвя план, чрез който разпространението на дълговата криза да бъде възпряно, но без да се налагат финансови санкции за страните, които не изпълняват определените от общността критерии.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив