28 Март 2024, 11:33 Днес (5) | Вчера (12)

Масови опити за измами с шофьорски книжки

08 Август 2018 09:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 август 2018, 09:49

Само от началото на годината досега от ДАИ са предадени близо 100 сигнала към разследващите органи

За масови опити за измами с шофьорски книжки алармира Нова телевизия. Само от началото на годината досега от ДАИ са предадени близо 100 сигнала към разследващите органи. След като бургаската полиция разкри схема за фалшифициране на лични карти при изпити за шофьорски книжки, изпитващите въвеждат още по-строг контрол по време на тестовете.
Измамата е изключително прецизна категорични са от автомобилна администрация.  Става дума за фина фалшификация на лични карти, която е успяла да заблуди тристепенно лицево разпознаване. Подмяната става възможна, след като пластиката на личната карта се обработва и снимката се подменя с тази на подставеното лице.
На всеки теоретичен изпит за шофьорска книжка нивата на контрол са три – сканиране на лична карта, снимка на място и лицево разпознаване пред таблета за изпит.
"При заснемането се проверява дали лицето, което е заснето, отговаря на личната карта”, обясни Дамян Войновски, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”.
"Колегата трябва да се е уверил, че това е лицето от личната карта и ако има някакви съмнения, не трябва да го допуска до изпит”, обясни Екатерина Барбова – експерт в ИА "Автомобилна администрация”-
А ако друго лице реши да вземе изпитва вместо реалния кандидат-шофьор, то системата веднага би отчела чрез камера.
Затова измамниците в Бургас и региона решили да преборят новите технологии по старомоден начин, като сложат свои снимки на личните карти на поръчителите си и се явят вместо тях на изпит.
"Преди години това си беше една схема, която вървеше. Това не са случайни неща, в много от регионите се знаеше къде да се отиде и къде този номер минава”, заяви Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.
Службите следили как работи схемата 6 месеца. А проверката досега показва, че 2 подставени лица са се явили на изпит под чуждо име. Затова от 2019 г. ДАИ и МВР ще свържат системите си и личните карти ще идват директно от базата данни на полицията.
"Ще получаваме снимките от документите за самоличност, което ще елиминира тази възможност за фалшифициране на документите”, заяви Дамян Войновски.
В момента системата за лицево разпознаване проверява колко пъти един човек се е явявал на листовки и кормуване. Основната цел на службите е да разберат кой изработва фалшивите документи за самоличност. От автомобилната администрация уверяват, че всички шофьорски книжки, за които се докаже, че са взети неправомерно, ще бъдат анулирани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив