28 Март 2024, 23:46 Днес (11) | Вчера (12)

Масово изследват спешните медици за хепатит

14 Октомври 2015 16:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 октомври 2015, 13:57

Изследват спешните медици за хепатит, ще искат криминализиране на укриването на заболявания

По статистика на Световната здравна организация 2% от спешните медици се заразяват от хепатит В и С поради контакта си с пациенти. Провокирани от тези данни, у нас започват скрининг на лекарите в спешните центрове.

Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, обяви на пресконференция, че кампанията е насочена основно към медиците в спешните центрове, тъй като те са рискова група - общуват с хора, които може да не им споделят, че са болни, или не знаят, че са.

По думите на Кацаров най-новите лекарства срещу хепатит С вече са регистрирани у нас, водят се преговори да влязат и в позитивния ни списък. Здравният министър Петър Москов уверил, че ще са в листата най-късно до началото на новата година. Това е страхотен шанс за болните от хепатит С, убеден е Кацаров.

От Българския лекарски съюз подкрепиха инициативата с мотива, че всеки осми лекар е изложен на риск от заразяване с хепатитите В и С. 

Да се криминализира укриването на заболявания от лекари, ще искат от Съюза, тъй като често пациенти знаят, че са болни от хепатит, но не го декларират пред медици.

БЛС ще настоява да се носи наказателна отговорност за попълване на здравни декларации с невярно съдържание.

Междувременно стана ясно, че в Бургас в момента тече скрининг на спешни медици. Такъв вече е имало в Асеновград, частично в Пловдив и София, където не е бил регистриран нито един положителен резултат.

Тодор Петров, председател на фондация "Позитивен избор", пък изтъкна, че у нас от хронични вирусни хепатити страда близо 6% от населението. Част от тези хора обаче дори не знаят. От 10% до 20% се лекуват, а останалите остават хронични носители на вирусите B и C, те дори не са проявили симптоми, обяви той.

По думите му близо 6 хиляди души са ангажирани в спешната помощ у нас, те са ваксинирани за хепатит B, но не е ясно дали имунитетът им е траен. 

Именно заради това стартира скринингът, като целта до края на тази година е провеждането на изследвания на здравния персонал  в спешните центрове в Смолян, Карлово и Първомай. За догодина остават още 26 центъра за спешна помощ в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив