25 Април 2024, 18:17 Днес (14) | Вчера (12)

Махат COVID сертификатите за откритите части на заведенията

22 Декември 2021 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 декември 2021, 09:02

Британците подновяват ваканциите си в България

Отпадане на зелените сертификати за откритите части на заведенията в зимните курорти ще поиска туристическият министър Христо Проданов от колегата си здравен министър проф. Асена Сербезова, пише "Монитор". Предложението е направено от туристическия бранш в ски дестинациите у нас. По думите на ресорния министър зеленият сертификат трябва да остане в сила само за закритите части, тъй като на открито - на лифта, пистата или масата в заведението, е изключително безопасно, пише travelnews.bg. Министърът на туризма подчерта още, че ниското ниво на ваксинация е лоша визитка за България.
Живеещите в Западна Европа взимат това предвид, правейки плановете си за пътуване. "Максимално трябва да се мобилизираме и да се ваксинираме повече, не толкова заради имиджа на България, колкото за собственото си здраве и за възможността да започнем да се връщаме към стария си начин на живот", коментира Проданов, според когото затварянето и ограниченията са убийствени както за икономиката, така и за социалните контакти на хората.
Припомняме, че зимният сезон вече бе официално открит в големите ски курорти.
Очакванията на хотелиери и собственици на заведения са да посрещнат основно български туристи, но и скиори от съседните страни като Сърбия, Македония, Турция и Румъния.
Своето завръщане ще направят и едни от най-честите посетители на родните курорти - британците. В Боровец очакват силен сезон най-вече около коледните празници и през февруари, когато е ваканцията на учениците от Великобритания. В един от големите хотели всеки ден ще работи лаборатория за PCR и бързи антигенни тестове. По думите на Мариан Беляков – представител на фирмата концесионер на лифта в Пампорово, условията за ски в курорта са отлични и на място са подсигурени две лаборатории за COVID тестове.
"Затварянето на Франция за туристи от Великобритания дава принос за българките ски курорти", констатира Иван Обрейков от фирмата, стопанисваща ски зоната в Банско. Освен в лабораториите в града тестове за коронавирус могат да се правят и на пистите.
"Започваме активен зимен сезон с отлични метеорологични условия и много сняг. Доста резервации ще бъдат правени в следващите дни и седмици в последния момент. Много е важно да се ориентираме в офертата, която ни се предлага. Не само красивите картинки, но и допълнителен контакт с този, който ни предлага офертата. Нашите екипи вече са на място в големите зимни курорти", обобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив