28 Март 2024, 16:52 Днес (10) | Вчера (12)

Махат такса ”включване” при спрян ток

13 Август 2013 14:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 август 2013, 15:32
Под лиценза на creativecommons

В общите условия на договора с потребителя се говори за услуга. В Закона за енергетиката се казва, че след отпадане на условието за прекъсване на услугата, тя трябва да бъде възстановена незабавно

Управляващите предвиждат такса "повторно включване на тока", която била незаконна, да отпадне още от есента чрез промени в Закона за енергетиката.

Това заяви след дискусия в парламента с представители на потребителски организации зам.-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев, цитиран от медиите.

Ще се опитаме да помолим ДКЕВР да се съобразяват с общата политика на новото управление - защита на правата на гражданите, подчерта депутатът от БСП, изтъквайки, че те са независим орган.

"Не може човек да чака без ток цяла нощ, за да отиде на другия ден сутринта да си плати и едва тогава да се задвижи процедурата по включване. Не виждам защо за пускането на тока трябва да се чака 3-4 дена, когато става въпрос за елементарно действие", добави Куюмджиев.

Според него задължение на съответния доставчик е да включи електроенергията след прекъсване. В общите условия на договора с потребителя се говори за услуга. В Закона за енергетиката се казва, че след отпадане на условието за прекъсване на услугата, тя трябва да бъде възстановена незабавно, обясни той.

Куюмджиев предложи още, ако сумата надхвърля 30% от нормалното потребление за месеца и сезона и тя се оспорва, токът да не се изключва, докато не се изясни причината за високата сметка. Не трябва да позволяваме на ЕРП-тата да правят своеволия, ненормална беше ситуацията през зимата с двойните и тройни сметки, лаконичен бе депутатът.

"Необходима е промяна в закона. Не считаме, че регулаторен орган в лицето на ДКЕВР може да коригира или да реши да изпълни едно съдебно решение, когато му дойде на ум", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Веселин Златев.

Две години след влязло в сила решение, не можем да приведем в действие съдебното решение, оплака се той.

Според него трябва да се предвиди възможност за решаване на спорове извън съда. Така ще се преодолее липса на отговор по жалби и ще можем да се отърсим от редица разноски и дела в съда, каза Златев.

Георги Христов от движение ДНЕС пък заяви, че предложените законодателни мерки не са достатъчни, а са само борба с последствията. По думите му са необходими радикални мерки и трябва да има и орган за медиация между потребителите и монополите.

Христов зави, че в ценообразуването трябва да отпаднат добавките в електроенергията.

"ДКЕВР прилага един ненормален метод на ценообразуване – норма на възвръщаемост. Това облагодетелства монополите. ДКЕВР трябва да бъде ликвидиран”, категоричен бе той.

Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите, заяви на свой ред, че в цял свят няма орган като ДКЕВР, в който членовете да се назначават. В света този орган е съставен от представители на целия сектор, заяви той.

„Над 80% от сертификатите за зелена енергия са издадени в нарушение на закона. В момента, в който можем да докажем, че някой е взел лиценз в нарушение, ще му се вземе лицензът. Тогава ще се отървем от хилядите сертификати, които бяха издадени”, коментира Кърлев.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив