18 Май 2024, 12:15 Днес (0) | Вчера (11)

Мащабен проект ще повишава финансовата грамотност на българските ученици

16 Ноември 2015 15:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 ноември 2015, 15:44

Проектът се реализира с подкрепа от бизнеса, ще стартира с проучване в 200 училища и ще продължи с обучения за ученици и учители

Джуниър Ачийвмънт България обяви старта на мащабен проект за проучване и повишаване на нивото на финансова грамотност (The Financial IQ Project) на учениците от 1-ви до 12 клас в училищата в България. Амбициозният проект, който ще продължи до лятото на 2017 г., ще стартира с проучване на нивото на финансова грамотност на учениците и ще продължи с обучения за ученици и учители в страната. Предвижда се изследването да обхване 200 училища и да се проведе в периода ноември 2015 г. – февруари 2016 г. То ще се осъществи по методологията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като участие в него ще вземат водещи експерти от организацията. Очаква се експертите от ОИСР да представят резултатите в началото на 2016 г., а в поредица от семинари след това да споделят опита на други държави в обучението по финансова грамотност, както и да предоставят конкретни мерки и препоръки на страната ни.

Министерството на образованието и науката оценява нуждата от въвеждането на обучение по финансова грамотност в българските училища като част от обучението по предприемачество и е официален партньор на проекта. По време на проучването в училищата просветното ведомство ще бъде представлявано от двама експерти.

Проектът ще се осъществи със съдействието на три ключови представителя на финансовия сектор у нас – NN България, MasterCard и УниКредит Булбанк – които си поставят за цел младите хора да подобрят възможностите си за управление на личните финанси и да развият икономическите си възможности, така че да могат по-добре да осъществяват стремежите си и да преодоляват трудностите.

Специални гости на пресконференцията бяха Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието, Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ), както и представители на бизнес партньорите на проекта – Николай Стойков от NN България, Ваня Манова от MasterCard и Цветанка Минчева от УниКредит Булбанк, които споделиха мотивите си за ангажираност с инициативата и визията си за финансовото образование у нас.

"За NN България настоящият проект е продължение на дългосрочните ни усилия за повишаване на нивото на финансова грамотност в страната. Още от 2001 г. имаме редица инициативи за усъвършенстване на знанията и уменията за управление на личните финанси. Този проект е продължение на сътрудничеството ни с Джуниър Ачийвмънт, след успешното приключване на състезанието "Социални иновации", в което 300 отбора от ученици в страната работиха по проекти за социални иновации, подпомогнати от ментори-доброволци от NN" - сподели Николай Стойков, Главен изпълнителен директор на NN Животозастраховане и NN Пенсионно осигуряване.

"Скорошно проучване на MasterCard показва, че младите българи (18-24) са част от малка, но нарастваща тенденция на технически грамотно дигитално поколение, които много приличат на своите връстници по света. Те са и възрастовата група, която би искала да извършва мобилни плащания и да пазарува на мобилните си устройства (71%). За да бъдеш разумен потребител обаче, е необходимо да познаваш и главните механизми на управление на личните финанси. MasterCard подкрепя инициативата на Джуниър Ачийвмънт България, тъй като нашата цел е чрез иновации и образование да помогнем на младите хора в България да се научат да взимат информирани финансови решения" - каза Ваня Манова, директор на представителството на MasterCard в България. 

Цветанка Минчева, член на УС и директор банкиране на дребно в УниКредит Булбанк, сподели след пресконференцията: "Богатството и благосъстоянието на хората е в пряка зависимост от образованието им и в частност от личната им финансова култура. Инвестицията, която УниКредит Булбанк прави с участието в този проект, е инвестиция в това децата ни в крайна сметка да живеят в по-богата и подредена държава. Новите технологии имат все по-голямо значение за подобряване на финансовата култура. Затова в УниКредит ще инвестираме още над 1.2 млрд. евро в дигитализация на услугите през следващите три години".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив