19 Май 2024, 23:46 Днес (0) | Вчера (0)

Медицинска апаратура, закупувана от МЗ, вече няма да се плаща от обществен фонд в държава от ЕС

07 Май 2015 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2015, 13:01

В държавите-членки от обществен фонд се заплаща извършването на съответната дейност

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да не се допусне невъзможност за осигуряване на медицинска апаратура за нуждите на лечебните заведения и неусвояване на средства по оперативни програми на Европейския съюз и други финансови донори.

Измененията предвиждат по отношение на медицинската апаратура, закупувана от Министерството на здравеопазването, да отпадне изискването тя да се заплаща от обществен фонд в поне една от държавите-членки на ЕС. В хода на прилагането на Наредбата е установено, че това изискване на практика е неприложимо, тъй като по принцип в държавите-членки от обществен фонд се заплаща извършването на съответната дейност, а не самата медицинска апаратура. От друга страна, в много от страните в ЕС няма регистър на медицинските изделия, от който да е видно кои от тях се заплащат от обществен фонд.

Това затруднява практическото изпълнение на нормативното изискване и поставя пред невъзможност осигуряването на медицинска апаратура за лечебните заведения от Министерството на здравеопазването. От важно значение е обстоятелството, че към настоящия момент се изпълнява Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ, финансирана по Оперативна програма "Регионално развитие”, която предвижда закупуване на медицинска апаратура от ведомството за нуждите на лечебните заведения. Със средства по оперативни програми на Европейския съюз и от други финансови донори също има възможност за осигуряване на медицинска апаратура, което би било силно затруднено от настоящото изискване на наредбата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив