24 Април 2024, 04:06 Днес (0) | Вчера (6)

Медицинският персонал се вдигна на протест в Испания

28 Ноември 2012 13:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2012, 13:06
commons.wikimedia.org

Реформите в здравеопазването предвиждат испанците да плащат по-високи цени за лекарства, изписани с рецепта и плащани от здравните каси

Хиляди лекари, медицински сестри, санитари и пациенти излязоха на масов протест по улиците на Мадрид, за да изразят недоволството си от действията на регионалното правителство за съкращаване на разходите в публичния сектор, включително в здравеопазването. Мерките на кабинета ще доведат до приватизация на сектора и до влошаване на качеството на медицинското обслужване, предупредиха демонстрантите.

 

В понеделник медицинският персонал започна стачни действия, което опразни много болници. Протестиращите медици твърдят, че обявените реформи в сектора ще позволят на частни фирми да управляват различни части от системата за обществено здравеопазване.

"Те не съкращават средства за компаниите от публичния сектор. А това означава, че ние всички трябва да плащаме за финансовото облагодетелстване на определени фирми за сметка на качеството на здравеопазването. В този случай печалба може да се постигне единствено чрез намаляване на разходите, което поставя в риск грижата за пациентите.", смята Хавиер Родригес – педиатър от болница Де Ла Паз в Мадрид.

Регионалното правителство в Мадрид обяви намерението си да предложи на частни компании мениджмънта на шест от основните болници в града. Здравните работници се опасяват, че качеството на медицинските грижи ще се вложи драстично от орязването на разходите и влизането в сила на плана за приватизация. Освен това ще бъдат загубени много работни места.

Реформите в здравеопазването предвиждат още испанците да плащат по-високи цени за лекарства, изписани с рецепта и плащани от здравните каси; обстойни проверки на чуждестранните граждани, които ползват медицински услуги в Испания.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив