08 Май 2024, 17:43 Днес (10) | Вчера (11)

Медиците в спешната помощ заплашиха с оставки, ако Москов бъде отстранен

21 Януари 2015 16:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2015, 13:53
Булфото

Причината за безпрецедентното застъпване на съсловие за ресорния министър е поисканата вчера от ДПС оставка на Москов заради разминаване в данните за случаите за нападения над лекари

Медиците от всички центрове за спешна помощ в страната са в готовност да си подадат оставките, ако бъде поискана оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов. Те обявиха това в декларация, адресирана до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, подписана от 3800 лекари в спешната помощ.

Причината за безпрецедентното застъпване на съсловие за ресорния министър е поисканата вчера от ДПС оставка на Москов заради разминаване в данните за случаите за нападения над лекари. Според лидера на ДПС Лютви Местан Москов лъже. Местан цитира данни на МВР от 17 декември 2014 г., според които са регистрирани 17 случая на вербални заплахи към медици или леки инциденти със счупени прозорци на здравни пунктове и на линейки.

Преди това Москов беше обявил, че от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки 174 са станали в ромски квартали. Малко по-късно днес Министерството на здравеопазването разпрати до медиите статистика за тези инциденти, според която данните на здравното ведомство съответстват на обявените от министъра случаи на нападения над медици. Самият Москов определи искането на оставката му като опит за дестабилизация на правителството.

ДПС за втори път в рамките на месец иска оставката на здравния министър - предишния път беше заради решението спешните медици да бъдат пазени от полиция в ромските махали.

"Ние, спешните медици, не излъгахме, че ни бият, ругаят и обиждат. Официалните данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) са въз основа на рапортите ни след всяко едно дежурство през последните 2 години. 

В рапортите посочваме местоположението, часа и датата на саморазправата с нас, даваме обяснения за обстоятелствата около нападението. Ако пожелаете, можете да чуете виковете на насилниците ни в записаните разговори, дори може да видите лицата им на записите на камерите в спешните кабинети", се казва в декларацията на работещите в спешната помощ.

В нея се посочва, че регистрираните нападения над спешни екипи през 2014 г. са 227, а през 2013 г. - 147. Обяснява се, че разминаването между броя на регистрирани нападения в МЗ и в МВР се дължи на факта, че рапортите на медиците са задължителни, а жалбите до МВР се подават персонално и по желание.

Медиците обясняват, че не подават жалби, защото не вярват в правораздавателната система, а и защото се страхуват, че в малкия град всички се познават и саморазправата ще продължи извън работното им място.

"Убедени сме, че няма български политик или депутат, който да влезе в махалите без охрана. Но част от Вас побързаха да нарекат "дискриминационни" и "расистки" опитите на министър Москов да ни осигури безопасност в махалите. За разлика от Вас ние прекарваме часове в махалите по всяко време на годината и денонощието. Извършваме всякакъв род прегледи на цели ромски фамилии, които, ако не получат това, което искат от прегледа - псуват, ругаят и бият. 

В спешните кабинети пристигат цели ромски фамилии и с часове налагат на дежурния екип как да си върши работата. Не ни спасяват нито паник бутоните, нито бодигардовете, нито полицията", пишат медиците.

Справка за нападенията над екипи на Спешна помощ за 2013 г. и 2014 г. (по области)

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив