01 Май 2024, 02:26 Днес (0) | Вчера (13)

Медиците от "Пирогов" няма да стачкуват, но проблемът с договора с НЗОК остава

31 Май 2016 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2016, 13:28
thinkstockphotos.com

Касата преведе парите за април на всички лечебни заведения

Медиците от "Пирогов" няма да стачкуват, но проблемът с договора на лечебното заведение със Здравната каса остава нерешен. Това съобщи директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, цитиран от БНР. Вчера от болницата обявиха стачна готовност заради неизплатените от Касата средства за април.

Междувременно тази сутрин от НЗОК съобщиха, че вече са преведени  парите на всички болници, които са подали документи, но още не са подписали договорите си.

Закъсненията в плащанията трупат напрежение и някой използва "Пирогов" с политическа цел, смята директорът на спешната болница проф. Стоян Миланов. Той заяви, че пациентите няма за какво да се тревожат. Протестната готовност обаче остава докато не се изясни проблемният договор, който е предложен на болницата от столичната здравноосигурителна каса: "Този протокол, не мога да го нарека договор, защото договорът е между две страни… Аз не съм съгласен с това. Аз чета всичко, което подписвам. Не знам колко време ще ми трябва да се запозная и не смятам да го правя достояние, тъй като той си остава сгрешен, две хиляди и повече страници. Тука има партньори на Касата, лекари, които не са от "Пирогов"".

По-рано днес на специален брифинг директорът на лечебното заведение се оплака, че всеки ден закъснения на средствата, които трябва да бъдат преведени на "Пирогов", освен неизплатените заплати, носи и други загуби, тъй като болницата не може да заплати осигуровките на служителите си и НАП начислява лихви от по около 1500 лева на ден. Към днешната дата закъснението е около седмица.

Според проф. Стоян Миланов в договора липсват ключови за болницата клинични пътеки, като консервативни урологични пътеки, което означава, че всеки пациент, който постъпи с урологични оплаквания, трябва да бъде или опериран, или да бъде връщан от болницата. И още – броят на интензивните легла на "Пирогов" е бил съкратен на 32, до миналата година болницата е обслужвала интензивен сектор без лимит.

Проф. Стоян Миланов покани ръководството на столичната здравна каса на среща в Пирогов, за да сверят детайлите по договора.

На вчерашното заседание на Надзорния съвет на Касата стана ясно, че в София-град едва 15 лечебни заведения са подписали договорите си. На всички останали плащанията за април са преведени авансово тази сутрин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив