18 Април 2024, 15:25 Днес (7) | Вчера (11)

Международните кредитори искат ясни ангажименти от Гърция

04 Юли 2013 09:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2013, 09:56

По-рано тази седмица "тройката" предупреди, че може да се откаже от превода на поредния транш или да го разбие на по-малки части, които да предоставя при изпълнение на задълженията от страна на Гърция

Международните кредитори искат от Гърция ясни ангажименти за осъществяване на необходимите структурни реформи в държавния сектор, за да може страната да получи следващия транш в размер на 8.1 млрд. евро от международната финансова помощ, предаде радио "Атина", цитирано от БТА.

 

Източници от гръцкото финансово министерство, цитирани от радиото, са казали, че ръководителите на "тройката" кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ), които в момента са в Атина, за да оценяват напредъка на реформите в Гърция, били неотстъпчиви и че държали да им бъдат представени ясни ангажименти от гръцка страна за исканите от тях промени в държавния сектор.

Агенция "Ройтерс" вчера съобщи, че финансирането на Гърция може да бъде замразено, ако страната не успее да убеди кредиторите, че са в ход реформи.

По-рано тази седмица "тройката" предупреди, че може да се откаже от превода на поредния транш или да го разбие на по-малки части, които да предоставя при изпълнение на задълженията от страна на Гърция.

Атина се опитва да издържи на натиска и да постигне договореност с кредиторите до неделя, така че на срещата на Еврогрупата в понеделник да бъде дадена зелена светлина за транша преди края на този месец.

До тогава трябва да бъде готова и оценката на кредиторите за напредъка на Атина. Възможно е обаче, ако преговорите се провалят, "тройката" кредитори да прекрати мисията си и да се върне отново през септември.

Германия подкрепя Гърция в осъществяването на тежките реформи за ликвидиране на дълга и осигуряване на просперитет, заяви снощи германският външен министър Гидо Вестервеле след среща в Атина с гръцкия вицепремиер и външен министър Евагелос Ванизелос.

Вестервеле каза, че посещението му е жест на солидарност и поддръжка от страна на Германия за Гърция. "Знаем какви жертви понася гръцкия народ. Общата ни цел е да се преодолее дълговата криза и да се гарантира развитие и благополучие", каза той и призова гръцкото правителство да не забавя темпа на реформите.

Гръцкият премиер Андонис Самарас изтъкна, че разговорите с Вестервеле са протекли в много добра атмосфера и че в Атина очакват също посещение на германския финансов министър Волфганг Шойбле.

 

Акцентирайки върху успехите на гръцката програма за реформи, Ванизелос отбеляза, че икономиката на страната се преустройва бързо и Гърция възстановява институционалната си автономия, което е много важно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив