16 Април 2024, 16:57 Днес (9) | Вчера (10)

Менда Стоянова: Няма да вдигаме данъци

20 Януари 2016 13:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2016, 11:36
Булфото

България осма година е в дефицит и тази спирала трябва да се спре, но не мисля, че финансовият министър Владислав Горанов планира конкретно вдигане на данъците

Това каза председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова пред bTV. Тя коментира вчерашното изявление на финансовия министър Горанов, че ако новият дълг расте, ще възникне въпросът за промяна на данъчната система. 

"Не смятам, че казвайки това изречение, финансовият министър има предвид конкретно вдигане на данъците, още повече, че в програмата на ГЕРБ е записано, че данъчната система остава същата. Може би се опитва да каже, е че трябва да озаптим спиралата на дълга", заяви Стоянова. 

Според нея нормално е финансовият министър да покаже притеснение, а тази спирала трябва да се спре.

Стоянова добави, че към момента няма нищо притеснително около държавния дълг. Дългът, който приключи 2015 г. е в рамките на дълга в края на 2014 г. – около 24-25% от БВП. Не смятам, че сме в критични нива, каза тя. 

На въпрос ще се стигне ли до там финансовият министър да управлява закъсалите общини, каквито заглавия се появиха в медиите, тя обясни, че това не е коректна интерпретация на предложените промени в Закона за публичните финанси. 

Преди дни промените бяха публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите. 

Финансовият министър няма да управлява никакви общини. Има пет критерия и ако общините не отговарят на три от тях, значи са в лошо състояние. Кметът на общината трябва да направи анализ и ако установи, че общината не отговаря на три от критериите, трябва да внесе общинския съвет програма за оздравяване. Министърът на финансите управлява този процес. Ако такава програма не бъде предложена и приета, тогава министърът сезира кмета да предприеме действия или той самият ще се заеме с оздравяването на общината, обясни Стоянова. 

По думите й има общини, които са доста закъсали. Каквито и оздравителни програми да предприемат, тези общини не биха могли да се възстановят. Тогава изходът пак е министърът на финансите – общинският съвет може да поиска от министъра безлихвен заем, който обаче се връща до три години. Парите са от държавния бюджет. Ако общината изпълнява критериите и спре да генерира дефицит, този дълг може да премине в целево финансиране т.е. да се опрости, добави Стоянова. 

Тя увери, че бюджетът няма "да изгърми". Не можем да направим над 3% дефицит, а ние вървим и към намаляването на тези 3%, каза тя. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив