28 Март 2024, 18:53 Днес (11) | Вчера (12)

Менда Стоянова призова Искров да подаде оставка, както е обещал

19 Юни 2015 11:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юни 2015, 09:52
Булфото

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) изрази надежда, че управителят на БНБ Иван Искров ще подаде оставка, както е обещал

"Надявам се Иван Искров да спази обещанието, което даде пред всички български граждани – когато има стартирана процедура и воля за избор на нов председател на БНБ, той да си подаде оставката", каза Стоянова пред БНР.

Днес е 19 юни - датата, на която, според думи на Стоянова от преди две седмици, Искров е обещал да се оттегли.

"Всичко можем да очакваме от г-н Искров. Вече една година откакто КТБ е поставена под специален надзор, а вече е в несъстоятелност, там нещата не се решават.  В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ, но смятам, че като гуверньор на централната банка той е допуснал по един или друг начин фалита. Мисля, че това е достатъчно, за да си подаде оставката един гуверньор", каза Менда Стоянова пред националното радио.

В парламента вече е започнала процедура за избор на нов управител на мястото на Искров, чийто мандат изтича на 10 октомври. По закон обаче народните представители могат да изберат нов човек за поста три месеца по-рано.  Ако сегашният управител не подаде оставка обаче, новоизбраният ще трябва да изчака до октомври, поясни председателят на бюджетната комисия.

Днес Стоянова прогнозира, че най-късно до 10 юли ще стане известно кой ще оглави централната банка. Кандидатите са четирима - всичките, номинирани от партиите,  подкрепящи управлението. По думите на Стоянова в момента тече общественото обсъждане на кандидатурите. 

"Политически пазарлъци за БНБ няма да има, не трябва да има и не е възможно да има. Това е много голям залог – най-важната институция на страната и всякакви политически пазарлъци за сметка на интересите на финансовата стабилност на държавата биха били безобразие", каза Стоянова.

По думите й новият управител ще номинира и бъдещия подуправител и шеф  на управление "Банков надзор". Управлението остана без титуляр след като предишният му шеф - Цветан Гунев, беше отстранен и получи обвинение заради бездействието си в казуса с КТБ. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив