29 Март 2024, 02:52 Днес (0) | Вчера (11)

Мениджърите на "Доверие" в оставка: Личностите ни не се продават

29 Август 2013 17:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 август 2013, 17:20
Булфото

Председателят на управителния съвет на "Доверие" Даниела Петкова информира в изявление, публикувано на сайта на институцията, че срокът на оставката, която ръководството е подало, вече е изтекъл, но те остават на постовете си доброволно до финализиране на сделката

Председателят на управителния съвет на пенсионно-осигурителната компания "Доверие" Даниела Петкова информира в изявление, публикувано на сайта на институцията, че срокът на оставката, която ръководството е подало, вече е изтекъл, но те остават на постовете си доброволно до финализиране на сделката за продажбата на компанията. 

Ръководството на "Доверие" подаде оставка  на 13 юли в знак на несъгласие с непрозрачността на преговорите за продажбата на пенсионната компания. 

Петкова днес заявява, че мениджмънтът не желае да бъде приеман като част от собствеността на ПОК "Доверие" АД, която подлежи на покупко-продажба. "На покупко-продажба подлежат резултатите от нашата досегашна работа, но не и самите ние и затова очакваме никой да не нарушава правата ни и да се разпорежда с личностите ни, без предварително да е получил нашето съгласие. Дали ще останем на работа в ПОК "Доверие" АД или не, може да бъде резултат единствено и само на наше решение, а не на който и да било друг и не приемаме да бъдем уведомявани през медиите по този въпрос", пише Петкова. 

Тя призовава клиентите на "Доверие" да не взимат прибързани решения и уверява, че ръководството ще остане на мястото си в този тежък период. 

Следва пълният текст на изявлението: 

Изявление на Даниела Петкова – Председател на Управителния съвет на ПОК "Доверие"

  Във връзка с поредната поява на името ми в публичното пространство, свързано с широко коментираната потенциална промяна на собствеността на ПОК "Доверие" АД и подадените оставки от мениджмънта, както и с цел ограничаване на риска от нови спекулации по темата, съм принудена публично да оповестя следното:

                1. Никой не е искал и съответно не съм давала съгласие да бъде споменавано името ми относно бъдещата ми работа в ПОК "Доверие" АД.

                2. С никого не съм водила, а така също и моите колеги, преговори и съответно договаряла устно, писмено или в каквато и да било друга форма, бъдеща длъжност и условия за работа в ПОК "Доверие" АД, след изтичане на срока на оставките, които са оформени документално и за които има съответните решения на управителните органи на Компанията така, както се изисква по закон.

                3. Независимо от това, че съгласно изискванията на закона, устава на Компанията и подписаните договори за управление, срокът на оставките ни вече изтече и бихме могли от другата седмица да не сме на работа в ПОК "Доверие" АД, доколкото никой няма законово право да не приема оставките ни, в знак на добра воля и чувство на отговорност към интересите на клиентите, както и за да осигурим нормална работа и приемственост в този преходен период до финализиране на сделката, поехме  писмен ангажимент към VIG за работа в ПОК "Доверие" АД и след изтичане на законовия срок на подадените оставки. Срокът на този доброволно поет ангажимент е не по-дълъг от 10 дни преди получаване на окончателно разрешение за финализиране на сделка за промяна на собствеността  от държавните институции, но не по-късно от 18 месеца от датата на подписване на споразумението. Към настоящия момент са изтекли около 2 месеца от този 18 месечен период. Повечето от съпътстващите условия на подписаното споразумение са договорени още през 2007-2008 год., когато VIG все още не беше мажоритарен собственик на ПОК "Доверие" АД. Доколкото основата на споразумението е доброволен акт от страна на мениджърите на ПОК "Доверие" АД, в това споразумение не са предвидени неустойки за мениджмънта като страна, ако то бъде прекратено предсрочно, по желание на мениджмънта.

                4. Ако и когато настъпи промяна в описаното в т.3, поемам личен ангажимент да оповестя промяната и съответните аргументи за нея така, както бяха оповестени и оставките ни и аргументите за тях, които са валидни и към този момент. Използвам възможността да потвърдя, че продължаваме да считаме, че процедурата по промяна на собствеността в предходните месеци, включително оповестяването на резултатите от нея, не беше основана на принципите и правилата за прозрачност. Още веднъж подчертавам, че мнението ни се основава на начина, по който беше проведена процедурата, а не се основава на мнението ни за потенциалния бъдещ мажоритарен собственик на ПОК "Доверие" АД, най-малкото, защото не можем да имаме мнение за която и да е организация, фирма или инвеститор, когото не познаваме и от когото в офиса на Компанията няма постъпил нито един документ, отразяващ дейността му и от който бихме могли да направим каквито и да са изводи и заключения.

                5. Приветстваме всяко медийно съобщение от страна на бъдещия потенциален собственик на ПОК "Доверие" АД, чрез което се дават отговори на множеството увиснали в общественото пространство въпроси, свързани с тази широко коментирана сделка за промяна на собствеността на ПОК "Доверие" АД, но мениджмънта на Компанията не е бил, не може да бъде и не ще бъде част от тази сделка, извън ролята, която би трябвало да има всеки мениджмънт в подобна процедура на смяна на собствеността, която ние, поне на този етап, сме решили да изпълним отговорно, преди всичко поради осъзнатата ни отговорност към клиентите, а не към преговарящите страни по сделката. Не по воля на мениджмънта и негово решение, до момента всички преговори са водени в целенасочена тайна и липса на всякаква информация във връзка с тази сделка. Ние приехме с огорчение този факт, защото той излиза извън нормите, които обикновено се спазват при подобни преговори, като по този начин бяхме и продължаваме да бъдем лишени от възможността да изпълняваме фундаменталната си роля на връзка между акционерите на Компанията и нейните клиенти, но от друга страна се съобразяваме с правото на всеки собственик да се разпорежда, като продава или придобива собствеността си по начин, по който е преценил, защото това е негово свещено право.

Съобразяването от наша страна с това право обаче, не е равнозначно на съобразяване и съгласие от наша страна мениджмънта на Компанията да бъде приеман като част от собствеността на ПОК "Доверие" АД, която подлежи на покупко-продажба. На покупко-продажба подлежат резултатите от нашата досегашна работа, но не и самите ние и затова очакваме никой да не нарушава правата ни и да се разпорежда с личностите ни, без предварително да е получил нашето съгласие. Дали ще останем на работа в ПОК "Доверие" АД или не, може да бъде резултат единствено и само на наше решение, а не на който и да било друг и не приемаме да бъдем уведомявани през медиите по този въпрос.

                6. Очевидно е, че ПОК "Доверие" АД изживява труден период поради тази сделка, който е съпътстван с множество необичайни събития, включително злонамерени и клеветнически кампании, но въпреки това имам смелостта да се обърна към клиентите на Компанията и да ги помоля да не взимат прибързани решения, защото никой не може да ограничи свободата им, когато всичко се изясни, а това неминуемо ще се случи, да направят своите изводи, да преценят на база на цялата информация какво е тяхното отношение към случващото се и към потенциалния нов собственик на ПОК "Доверие" АД и чак тогава да вземат своите самостоятелни решения, които не са повлияни от какъвто и да било тип информации, които в момента се тиражират в публичното пространство и които, в по-голямата си част, са от заинтересовани страни по сделката. Мениджмънтът на Компанията ще бъде на мястото си в този тежък период, ще продължи да поема атаките, ако това се налага и "няма да се спаси", както вече споделиха притеснения някои от нашите клиенти, с които провеждаме срещи лице в лице, за да им предоставяме информация за нашата гледна точка по настъпилите събития.

                В заключение, се обръщам към медиите, които биха проявили интерес да отразят горенаписаното, за да ги уведомя, че не давам съгласието си за частично или интерпретирано с други думи предоставяне на информация по горното изявление, без прилагане на пълния текст, което не означава ограничаване на тяхното право за тълкуване, анализиране, позоване и т.н.

Даниела Петкова

Председател на УС на ПОК "Доверие" АД

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив