02 Май 2024, 12:31 Днес (6) | Вчера (0)

Меркел акцентира на растежа като средство за борба с кризата

18 Октомври 2012 09:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 октомври 2012, 13:36
Под лиценза на creativecommons

За канцлера на Германия икономическият растеж е най-важният инструмент за стабилността в Европа

Нови работни места трябва бъдат създадени благодарение на постоянен и стабилен икономически растеж и ние трябва да концентрираме усилията си в тази посока. Това заяви в Букурещ на конгреса на Европейската народна партия германският канцлер Ангела Меркел. От своя страна, премиерът на Гърция и лидер на дясната партия „Нова демокрация” Андонис Самарас наблегна на факта, че страната му се развива положително, макар че претърпява болезнени промени с цената на много жертви.

 

За канцлера на Германия Ангела Меркел икономическият растеж е най-важният инструмент за стабилността в Европа. Ако не бъдем интелигентни, иновативни, ако не успеем да стимулираме растежа в нашите страни, тогава няма да сме в състояние да поддържаме нашия стандарт на живот, подчерта Меркел в речта си пред конгреса на ЕНП в Букурещ. За канцлера създаването на нови работни места е невъзможно без генерирането на постоянен и стабилен растеж.

"Растежът не е само нещо, за което сме чели в учебниците по икономика или в наръчниците. Не можем да кажем на г-н Барозу да ни даде някакви инструкции за такъв и такъв растеж като конкретни показатели. Растежът е възможен в условията на свобода, в даването на свобода на предприемачите и бизнеса. На тези, които имат идеи. Които искат да произведат продукт с добавена стойност", категорична е Ангела Меркел.

Премиерът на Гърция Андонис Самарас заяви, че страната му се бори да върне конкурентоспособността си.

"Няма да оцелеем, докато не възстановим конкурентноспособността си. Не можем да се интегрираме успешно, ако не сме конкурентноспособни. Всичките ни проблеми – дългови, фискални, демографски, политически, са различни аспекти на един основен проблем – загубата на конкурентноспособност", смята Андонис Самарас.

Той заяви увереността си, че Гърция се променя бързо. Промяната на курса е част от общата промяна в нашата съдба. От символ на провалена политическа система Гърция може и ще се превърне в символ на забележително възкръсване, заключи министър-председателят на балканската държава.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив