28 Април 2024, 11:58 Днес (0) | Вчера (0)

Меркел призна, че е невъзможно да приеме и семействата на бежанците

10 Ноември 2015 10:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 ноември 2015, 10:15
Под лиценза на creativecommons

Причината за това е, че властите работят с пълен капацитет, за да регистрират и приютят хората, които вече са на територията на Германия

Събирането на бежанците, пристигнали в Германия, със семействата, останали в родните им страни, е невъзможно, заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

Причината за това е, че властите работят с пълен капацитет, за да регистрират и приютят хората, които вече са на територията на Германия, обясни той. "Когато погледнете реалността в страната, става ясно за всекиго: събирането на семействата просто не е възможно при тези условия", заяви Зайберт.

Той уточни, че германските закони за бежанците няма да бъдат променяни. Коментарът на Зайберт бе направен по повод на последния конфликт в управляващата коалиция, който избухна през уикенда.

В петък вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че сирийците, търсещи убежище, ще получават "субсидиарна защита", вместо бежански статут. Разликата е, че "субсидиарната защита" дава по-малко права на получилите я – разрешение за пребиваване на територията на Германия за една година, вместо за постоянно, и не дава възможност семействата на пристигналите да се пренесат при тях.

Думите на Мезиер бяха остро критикувани от коалиционния партньор на Меркел  - Социалдемократическата партия. Зам.-председателят ѝ Ралф Щегнер заяви, че подобни политики само ще принудят повече жени и деца да тръгнат към Европа по опасните маршрути на каналджиите. "Що се отнася до нас, това предложение изобщо няма да бъде обсъждано", каза той.

Баварската сестринска партия на християндемократите – Християнсоциалния съюз (ХСС), се изказа в защита на Мезиер. Това доведе до поредното разделение във властта, след като едва миналата седмица трите партии успяха да се споразумеят за нови мерки за борба с мигрантската вълна след месеци на преговори. Около 10 000 търсещи убежище влизат в страната всеки ден и се очаква броят им да надвиши 1 млн. до края на годината.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив