25 Април 2024, 15:31 Днес (11) | Вчера (12)

Месеци след земетресенията, Непал не е похарчил нищо от международната помощ

02 Септември 2015 12:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2015, 10:57
Под лиценза на creativecommons

ООН изчислява, че почти три милиона души са пострадали от земетресенията през април и май - около 10 процента от населението на хималайската нация - които се нуждаят от подслон, храна и основни медицински грижи

Два месеца след като чужди държави и международни агенции обещаха 4.1 милиарда долара помощи за възстановяване на Непал след унищожителното земетресение, правителството не е направило нищо, за да получи парите или да започне реконструкция на пострадалите райони, предаде "Ройтерс".

ООН изчислява, че почти три милиона души са пострадали от земетресенията през април и май - около 10 процента от населението на хималайската нация - които се нуждаят от подслон, храна и основни медицински грижи.

Говинд Раж Покарел, главен изпълнителен директор на новосъздадената Национална агенция за реконструкция, заяви, че правителството е малко вероятно да започне да харчи парите преди октомври заради закъсненията при одобряването на планове и опасенията за започване на строителни работи в сезона на мусоните.

"Реакцията на правителството е бавна", призна Покарел.

Непал е критикуван за хаоса след трусовете, при които загинаха почти 9 000 души. Страната не успя да се подготви адекватно, въпреки че експерти прогнозираха, че са вероятни силни земетресения. Правителството също така не успя да се справи с координацията на международната хуманитарна помощ.

Четири месеца по-късно, повредените сгради в Катманду все още стоят, а десетки хиляди хора живеят в палатки, разказва репортер на "Ройтерс".

Мали Париар, който продава ръчно изплетени чанти пред палатката си, казва, че е получавала храна и помощ само от международните агенции и нищо от правителството.

"Изгубихме всичко и сме отчаяни. Колко дълго ще трябва да чакаме за помощ?", казва тя.

Покарел заяви, че правителството не е успяло да се възползва пт пари, защото министри все още не са подписали плановете за реконструкция.

Той каза, че правителството е допуснало грешка с решението си за промени в конституцията, които целят да се създаде нова политическа система и да раздели страната на нови региони. Правителството твърди, че това ще доведе до по-голяма стабилност в дългосрочен план.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив