04 Май 2024, 02:13 Днес (0) | Вчера (0)

Местан: Имаме шанс да положим надпартийни усилия

29 Май 2013 12:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 май 2013, 12:46
Булфото

Националният интерес предполага днес да се избере стабилно правителство. Няма по-престъпен сценарий от утре да вървим към нови парламентарни избори, това би означавало убиване на изнемощялата икономика, каза още лидерът на ДПС

Днес трябва да изпълним волята на суверена, изразена на 12 май по време на парламентарните избори за 42 НС, основополагащ е въпросът кой е легитимният носител на властта съгласно волята на суверена, само на пръв поглед сякаш няма еднозначен отговор на този въпрос, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Конституцията на Р България неслучайно предвижда процедура по възлагане на три проучвателни мандата в случаите когато няма явен победител, когато една политическа сила не е успяла да спечели самостоятелно мнозинство, конституцията повелява президента да връчи мандата на първата политическа сила, това определено е ГЕРБ, но да се твърди, че статут на първа сила е равно на право да съставиш кабинет е неуважение към духа на българската конституция, да отричате правото на останалите представени политически сили да съставят кабинет, означава, че отричате основно конституционно право, на което се крепи конституцията. Това каза още Местан.

Неумолимият извод е, че суверенът делегитимира ГЕРБ като носител на властта, въпреки, че има най-много мандати, ГЕРБ си присвои правото да бъде алтернатива на всички партии от прехода и получи през 2009 г. искрена подкрепа, нямаше нито една политическа сила в 41 ОНС, която да оспорва правото на ГЕРБ, днес картината е по-различна.

Осмислете факта, че сами се поставихте в изолация, има персонално отговорни за тази изолация, не случайно припомних метафората за Франкенщайн, урокът е за всички не само за лидера на ГЕРБ. Следва да проумеем мъдростта заложена във вота на народа, той поиска да намерим формулата на правителството на национално съгласие, за да не ни се налага да търсим формула на национално спасение, все още можем да избегнем втория сценарий.

Днес разделителната линия е между самоцелната политическа деструкция и националния интерес да се избере стабилно правителство на България. Националният интерес предполага днес да се избере стабилно правителство. Няма по-престъпен сценарий от утре да вървим към нови парламентарни избори, това би означавало убиване на изнемощялата икономика, ние от ДПС ще поемем политическата отговорност, за да подкрепим единствената формула за съставяне на правителство на втория проучвателен мандат с премиер г-н Пламен Орешарски. Има шанс да се откажем от деструкцията, да положим надпартийни усилия.

Този, който поема управлението сега, трябва да получи подкрепа от всички нас. Думи на Бойко Борисов, много силни. Достойният човек е Пламен Орешарски, на ход е вашата позиция г-н Борисов, ще удържите ли на думата си, днес парламентарното ви поведение е време разделно за остатъчната ваша легитимност на политик, защото най-добре знаете какво оставате след вас - унищожена бизнес среда. Омерзена пред лицето на Европа съдебна система, унизени от полицейско насилие граждански права и личностни свободи.

Никоя цена не е по-скъпа от демократичното развитие на страната ни. Г-н Орешарски, вие днес ще получите нашата подкрепа, ще се присъединя обаче със съжаление към констатацията, че не разполагате не със 100-те дни, а със 100-те секунди дори толеранс.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив