29 Март 2024, 10:27 Днес (2) | Вчера (11)

Минималната заплата да расте средно с по 50 лв. на година искат от КНСБ

30 Март 2015 10:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 март 2015, 10:31
КНСБ - пресцентър

В следващите години до края на мандата на това правителство ще искаме средно с по 50 лева на година да расте минималната работна заплата

Това обяви в интервю за БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, това означава от януари следващата година минималното заплащане да стане 430 лева и с тази стъпка да могат да се повдигат всички доходи напред. Той вижда добър знак, че има намерение минималната работна заплата да расте изпреварващо и обяви, че синдикатите ще продължават натиска в тази посока.

В същото време той обеща необлагаемият минимум да не слиза от тяхното полезрение и дневен ред като искане. Димитров обясни, че преди изборите три партии от управляващото мнозинство - всички без ГЕРБ - и реформаторите, и АБВ и патриотите, са били записали това в програмите си.

Относно искането за необлагаемия минимум в края на януари президентът на КНСБ е поискал от финансовия министър едно тълкуване, което е получил в края на миналата седмица. То било с всички обяснения и защо финансист номер 1 вижда недъзи в закона, който позволява това да се случи - а именно защо на хората с минимална работна заплата няма да им се възстанови платеният през годината данък.

Синдикалистът намира тълкуванието на Горанов за прекалено ограничено. Именно заради това синдикатите ще продължат да търсят решение на проблема от институциите, като вероятно ще стигнат и до Върховния административен съд (ВАС). Необлагаемите доходи са си необлагаеми, категоричен е Пламен Димитров.

Той смята, че правителството е предприело някои мерки в социалната сфера, които няма как да не бъдат отчетени. Управляващите успяха в рамките на тези четири-пет месеца да мобилизират ресурс и да дадат коледни надбавки, сега се готвят великденски. Минималната работна заплата бе увеличена с една стъпка от началото на тази година. От юни ще бъде увеличена с още една стъпка.

Правят се малки стъпки, но като цяло доходите на хората продължават да са ограничени, съкращенията продължават. Има съкращения на места, където не трябва това да се случва - в културните институции, образователни и много други, в които хората трябва да получат глътка въздух, а не обратно, коментира Димитров. Той е категоричен, че съкращенията не трябва да се правят на парче или на килограм, всички в един кюп. Ако те са нужни, трябва да бъдат балансирани. Съкращенията от 10 % за всичко не са най-добрият начин, убеден е той.

Относно пенсионната реформа, синдикалистът е на мнение, че сроковете ще бъдат спазени и тази седмица социалният министър ще представи постигнатия резултат.

Неравенството в България е най-високо от всички страни-членки на ЕС. Искаме управляващите да дадат нова визия за това как доходите на хората ще растат, настоява Пламен Димитров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив