29 Март 2024, 14:51 Днес (9) | Вчера (11)

Министерство на финансите затяга фискалния контрол върху търговците на горива

09 Юни 2017 10:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 юни 2017, 10:46

Очакванията са от новите правила, приходите в бюджета от ДДС върху продажбите на горива да се увеличат със 117 млн. лв. на година

Министерството на финансите предлага изменение на Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Поправката се отнася до търговците на горива, които били засечени да заобикалят на досегашните правила и измами, предаде БГНЕС.

Очакванията са от новите правила, приходите в бюджета от ДДС върху продажбите на горива да се увеличат със 117 млн. лв. на година.

От Министерство на финансите разкриват схемата, по която са били извършвани измамите. "В хода на извършвани проверки на обекти за продажби на течни горива се установяват извършвани продажби без да се отчитат чрез електронните системи с фискалната памет. Констатирани са множество случаи на прекъсване на връзките/комуникациите между основните елементи на системата, вследствие на което са проточвани и продавани количества горива, които са неотчетени към системата на НАП. Основен мотив за предлаганите изменения и допълнения в проекта на нормативен акт е борба с укриването на приходи от продажби на течни горива в търговските обекти, респективно предотвратяване на злоупотребите с ДДС”, посочват от МФ.

Предотвратяването на "множеството прекъсвания” на връзките на бензиностанциите към системата на НАП, ще се бори по следния начин: данъчните и експертите на Българския институт по метрология ще изработват схема за всеки отделен търговски обект за продажба на течни горива.

"Освен това контролните органи ще разполагат по всяко време с информация за цялостната конфигурация на системата, която ще бъде използвана за съпоставяне с реалната обстановка на обекта при осъществяване на последващ контрол. Предвидено е всяка промяна извършвана на схемата в одобрения й вид да подлежи на последващо одобряване. Чрез одобряването на схемата се очаква да се ограничат случаите, в които търговците извършват промяна в системата, която води до нерегламентирани продажби на течни горива”, допълват от финансовото ведомство.

Извършване на сервизна дейност на фискалните устройства от сервизни техници, които да разполагат с уникален сервизен ключ, издаден от производител/вносител. Мярката е насочена към препятстване на неправомерно въздействие върху системите. Също така във всеки един момент ще е налице информация относно лицето, което е извършвало сервиз на съответното устройство. Въвеждат се нови специфични изисквания към работата на фискалните устройства, съгласно които при прекъсване на връзката/комуникацията между отделните компоненти работата на системата ще се блокира, т.е. ако връзката на бензиностанцията с НАП бъде прекъсната, тя няма да може да работи.

Предложеният проект на акт ще доведе до косвено въздействие върху държавния бюджет, изразяващо се в повишаване на постъпленията от данък върху добавената стойност, като в резултат на завишения контрол върху приходите от продажби на течни горива при равни други условия се очаква приблизително 10 % ръст от приходите в бюджета от ДДС върху продажбите на течни горива, което в абсолютен размер е приблизително 117 млн. лв. Освен това ще се ограничи нелоялната конкуренция от недобросъвестни търговци с течни горива, става ясно още от предложената документация. Новите изисквания ще влязат в едногодишен срок от приемането на Наредбата. По предварителни данни разходите възлизат на около 500 лева на търговски обект или 1 750 000 лева при регистрирани към настоящия момент 3500 търговски обекта с фискални устройства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив