02 Май 2024, 21:41 Днес (13) | Вчера (0)

Министерството на културата ще опазва нематериалното ни културно наследство

08 Декември 2005 11:34 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Съвременният начин на живот на обществото постепенно се превръща в заплаха за нормалното функциониране, оцеляване и препредаване на културните феномени

Като оценява и признава значимото място на нематериалното културно наследство за идентификацията на българите, както и изключителната му стойност като източник на културното многообразие и гаранция за устойчиво развитие, правителството предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство. Това съобщиха от пресцентъра на МС.
Конвенцията е приета на 32-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж на 17 октомври 2003 г. Тя е резултат на многогодишни усилия, насочени към откриването на международно приемлив механизъм, свързан с възможностите на страните-членки за защита, възстановяване, опазване и осигуряване на предаването на онези традиционни форми на културата, които нямат материален характер.
Нематериалното културно наследство е много уязвимо и преходно във времето. В повечето случаи то съществува като културен факт само в момента на изпълнението или при предаване на умението (изпълнение на обред, народна песен, старинно хоро или обучаване в традиционно умение – грънчарство, шевица и т.н.).
Специфичното историческо и културно развитие на България е позволило съхраняването в значима степен на традиционното нематериално културно наследство – ценности, умения, технологии.
Съвременният начин на живот на обществото постепенно се превръща в заплаха за нормалното функциониране, оцеляване и препредаване на културните феномени от сферата на нематериалното културно наследство.
С днешното решение, в съответствие с Конвенцията, правителството определи министерството на културата като компетентния орган за опазване на нематериалното ни културно наследство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив