26 Май 2024, 17:33 Днес (0) | Вчера (0)

Министър Близнаков участва в Американо-Адриатическата харта в Скопие

15 Ноември 2005 16:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Обсъдени бяха въпросите по интеграцията с НАТО и ЕС, регионалната сигурност и по-нататъшното развитие на сътрудничеството в областта на отбраната

Актуални въпроси по интеграцията с НАТО и Европейския съюз, регионалната сигурност и по-нататъшното развитие на сътрудничеството в областта на отбраната бяха обсъдени по време на разговорите на министъра на отбраната Веселин Близнаков с колегите му от Албания - Фатмир Медиу, Македония - Йован Манасиевски, Босна и Херцеговина - Никола Радованович и от Сърбия и Черна гора - Зоран Станкович, както и с държавния секретар на Министерството на отбраната на Хърватия Мате Работег. Това съобщиха от пресцентъра на МС.
Двустранните срещи се състояха в рамките на Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Американо-Адриатическата харта в Скопие, Македония. Тя бе открита от министъра на отбраната на страната – домакин Йован Манасиевски. В нея участват още помощник-секретарят по отбраната на САЩ Питър Флори и Джордж Катсирдакис – представител на Международния секретариат на НАТО.
В своето изказване министър Близнаков подчерта, че срещата има за основна цел да изрази подкрепата на всички участващи в нея държави за евроатлантическото бъдеще на целия регион. Макар и намиращи се на различни фази от включването си в общото евроатлантическо пространство, страните от региона за пръв път в неговата многовековна и бурна история имат общ определящ интерес по отношение на сигурността и той се базира на възприемането на общи ценности – мирно и демократично развитие, зачитане на правата на човека и на малцинствените групи, утвърждаване на принципите на правовата държава, развитие на взаимноизгодно и равноправно сътрудничество, каза министър Близнаков.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив