05 Май 2024, 21:50 Днес (1) | Вчера (0)

Министър Божанов: Държавата има нужда от експерти по киберсигурност

29 Април 2022 10:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2022, 09:57

Техническата спецификация на електронната идентификация вече е обявена за публично обсъждане

Държавата, а и частният бизнес, имат нужда от повече експерти по киберсигурност, обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов на срещи със студенти от Пловдивския университет и IT общността в Пловдив.
Киберсигурността на България е един от основните приоритети на МЕУ, а необходимостта от подобряването й се усеща най-силно в последните месеци, когато бяха атакувани сайтове на държавни институции.
"Атаките зачестяват от началото на войната в Украйна. "Български пощи” и няколко други институции са жертва на кибератаки, но такива има и в частния сектор. На държавата, а и на бизнеса, им трябват повече експерти по киберсигурност и повече управленски кадри, които да разбират нуждата от инвестиции в киберсигурност”, каза той по време на срещата с IT специалистите от града.

Друг актуален въпрос, който придоби нова актуалност покрай бежанската вълна от войната в Украйна, е издаването на сини карти и възможността България да привлича специалисти от държави извън ЕС.
"В момента процесът отнема 8-9 месеца. Вече се работи по законодателни промени, които да доведат до намаляване на бюрокрацията и ефективното забързване на процеса, когато трябва да се наеме квалифициран служител”, коментира той.

Министър Божанов припомни, че техническата спецификация на електронната идентификация вече е обявена за публично обсъждане. Когато тя заработи всички граждани и представителите на бизнеса ще могат да използват електронни услуги бързо, лесно и удобно, без да се борят с КЕП.
"Експертната общност ще може да проследи всеки документ по изпълнението на проекта, включително и кода, и ще може да контролира дали правим всичко правилно. Надяваме се електронната идентификация да бъде готова в следващите шест месеца”, коментира той.
Божидар Божанов припомни, че се работи за отпадането на все по-голяма част от административната тежест, като вече са внесени промени в Закона за МВР за отпадането на синия талон на шофьорите. "Предвиждаме изменение и на други закони за отпадане на различни хартийки, удостоверения, бележки, които не трябват на никого”, каза той.
Тези промени са част от един от основните стълбове в работата на МЕУ - намаляването на административната тежест и отпадането на редица удостоверения.
"Заедно с НСИ обсъдихме отпадане на удостоверения за КИД (Код икономическа дейност), което изисква изпълнителна агенция за малки и средни предприятия. Следва отпадането на трудовите книжки като един напълно излишен документ, защото всички данни в трудовата книжка се намират в централните регистри”, каза той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив