10 Май 2024, 20:37 Днес (10) | Вчера (10)

Министър Орешарски ще открие дискусионен форум на тема ”Вътрешният одит в България”

25 Ноември 2005 13:03 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Форумът цели да представи и запознае широк кръг от инвеститори, ръководители и управляващи органи с професионалната практика по вътрешен одит и да подчертае неговата ключова роля за доброто финансово управление в организациите от публичния и частния сектор, за постигането на техните цели и за защита интересите на акционерите и данъкоплатците

В понеделник министърът на финансите Пламен Орешарски ще открие дискусионен форум на тема ”Вътрешният одит в България”. Форумът ще се състои в зала София на “Гранд хотел София” и се провежда по инициатива на Института на вътрешните одитори в България, с подкрепата на Главна Дирекция “Бюджет” към Европейската Комисия, Американската агенция за международно развитие (USAID) и програма СИГМА.
За участие в дискусионния форум са поканени председателите на бюджетната и икономическата комисия на 40-то Народно събрание, представители на парламентарните сили, Председателя на Сметната палата, представители на ГД „Бюджет” на Европейската комисия, Делегацията на ЕК в България, Застрахователен надзор, Агенцията за обществени поръчки, ИДЕС, НСОРБ, БТПП, големите одиторски компании, както и редица водещи български компании.
Форумът цели да представи и запознае широк кръг от инвеститори, ръководители и управляващи органи с професионалната практика по вътрешен одит и да подчертае неговата ключова роля за доброто финансово управление в организациите от публичния и частния сектор, за постигането на техните цели и за защита интересите на акционерите и данъкоплатците.
Повод за организирането на форума е и предстоящото ново законодателство, уреждащо вътрешния контрол и вътрешния одит в публичния сектор. В изпълнение на Стратегията за развитие на държавния вътрешен финансов контрол, приета от Министерски съвет на 16.06.2005 г. бяха разработени три законопроекта – за финансовото управление и контрол в публичния сектор, за вътрешния одит в публичния сектор и за държавната финансова инспекция. Законопроектите бяха одобрени от Министерския съвет на 3 ноември 2005 г. и понастоящем се обсъждат от Народното събрание. Тези закони ще доведат до промени в цялостното управление в публичния сектор и са от изключително значение за предстоящото присъединяване на България към ЕС. С тях се утвърждават и регламентират фундаментални принципи на европейското законодателство, като принципа на управленската отговорност, принципа на прилагане на единна система на контрол на средствата от бюджета на ЕС и националните средства, принципа на ясно разделение между финансовото управление и контрол, функционално независимия вътрешен одит и др., което ще доведе до по-добро управление на публичните средства и средствата на Европейския Съюз.
Институтът на вътрешните одитори в България е филиал на Международния институт на вътрешните одитори, глобална професионална организация на вътрешните одитори, основана през 1941 г. и обединяваща над 110 000 членове от целия свят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив