28 Март 2024, 18:45 Днес (11) | Вчера (12)

Министър Павлова: Усилията за изграждане на тунел под връх Шипка продължават

21 Декември 2015 15:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2015, 15:37

Няма да имаме изцяло европейско финансиране за довършването на обхода на Габрово

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров инспектираха строителните дейности на обхода на Габрово.
Не сме се отказали и усилията ни за довършване на обхода на Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка продължават, каза министър Павлова.

"Не съм доволна от това, което видях на обекта. Искаше ми се да са по-напреднали, въпреки че има сериозни аргументи за причините за забавянето, като недовършени отчуждителни процедури и обжалване в съда за голяма част от проекта", подчерта тя. Програмният период изтече, обжалванията не приключиха и затова няма да имаме изцяло европейско финансиране за довършването на обхода, съобщи Павлова и допълни, че има ангажимент за финализирането на проекта със средства от бюджета. След приключване на обжалването усилията ще бъдат в активния строителен сезон изпълнителят да навакса максимално изоставането, допълни тя.

На обхода се изгражда сложен виадукт, който се строи по специфичен начин, тъй като е с отвори на моста от над 160 м за всеки.

Предстои да обсъдим готовия идеен проект за тунела под Шипка с всички заинтересовани по отношение на начина на изграждане и подстъпите към него. Ще разчитаме на по-голямо сътрудничество, подчерта тя.

Усилията на всички продължават и съм убедена, че следващата година не само ще завършим успешно обхода, но ще извървим първите стъпки за самия тунел. Това е сложна и скъпа инвестиция и ще ни трябва време да проведем необходимите процедури, за да бъде реализирана, каза Павлова. Волята и ангажимента остават, продължаваме активно в тази посока като част от всички дейности, които трябва да реализираме по рехабилитацията и поддържането на съществуващата републиканска пътна мрежа, допълни в заключение министър Павлова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив