19 Април 2024, 03:13 Днес (0) | Вчера (11)

Министър Павлова откри дебат за киберсигурността и приветства инициативата # Няма да ме хакнат

15 Декември 2017 18:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 15 декември 2017, 19:00
МС

Министър Лиляна Павлова откри кръгла маса, посветена на киберсигурността и политиките за интернет по време на Българското председателство, организирана от Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ).

Тя благодари на международната Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) за заявената подкрепа и готовност за сътрудничество в областта по време на дебатите по дигиталния дневен ред, които предстоят по време на Българското председателство. Специален гост на форума днес беше президентът на ICANN Йоран Марби, който има над 20-годишен опит в сферата на интернет и високите технологии. "Интернет свързан      остта е важна най-вече за обикновените хора и свободното движение на данни го прави достъпен. Много е важно да бъдат взети правилните и важни решения с помощта на повече хора и да бъде постигнат много финия баланс за различните отговорности на пазара", каза Йоран Марби.

Организацията ICANN е създадена с цел да алармира за заплахите и търси решения в защита на интернет-пространството. Корпорацията работи за участие на всички заинтересовани страни в управлението на интернет (Multistakeholder Model) и за DNS политиката.

"В наши ръце остават едни от най-тежките досиета от Естонското председателство. Очакваме дебати, в които ще трябва да сме умел балансьор и да намерим все още липсващия консенсус по защитата на електронната неприкосновеност от една страна и авторските права от друга. Нашата амбиция до юни 2018 е да завършим преговорите по няколко пакета, сред които и този за киберсигурността", отбеляза министърът за Българското председателство.

 Лиляна Павлова приветства и обявената днес образователна кампания за кибер хигиена, която ще стартира с началото на Българското председателство на Съвета на ЕС през януари под патронажа на еврокомисар Мария Габриел и Държавната агенция за електронно управление. Тя ще продължи през всички 6 месеца на председателството под мотото: # Няма да ме хакнат.

Кампанията за "онлайн здраве" е насочена към широката общественост, към младите хора в социалните мрежи, организациите и бизнеса, които могат чрез образоване, създаване на правила и добри кибер навици от най-ранна възраст, чрез лична отговорност и поведение в интернет пространството да допринесат за преодоляване на тревожната статистика. Последни данни показват, че 32 милиона от паролите по света са твърде слаби, а 80 % от кибер атаките могат да се предотвратят чрез кибер хигиена. Според изследванията, 21% от хората използват едни и същи пароли повече от 10 години, а почти половината анкетирани са имали "инцидент по сигурността" през изминалата година – откраднат профил, парола и съобщение за компрометирана лична информация.

            "До 4000 кибератаки се регистрират на ден, от които европейската икономика търпи загуби от 300 милиарда на година", отбеляза председателят на ДАЕУ Росен Желязков. Той се спря на важността на интернет политиките и киберсигурността и на предстоящите преговори по редица цифрови досиета, които предстоят в ЕС по време на Българското председателство. Сред тях са: Регламентът за защита на личните данни (GDPR), Директива за мрежова и информационна сигурност, ePrivacy, Европейски кодекс за електронни съобщения (Communications Code), Актът за кибер сигурност. "Свободата и сигурността трябва да са в хармония, а не две страни на монетата".

Видеообръщение към участниците поднесе и европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Тя посочи, че в света на няколко милиарда едновременно свързани устройства – от хладилника през телевизора до транспорта и в бъдещето, в което всичко ще бъде онлайн – всичко ще бъде уязвимо. Затова е важно да се ограничи до минимум възможността тези устройства да бъдат атакувани от разстояние.

 

Заместник – ресорният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски от своя страна припомни, че България бе една от първите държави в Европа, която по законодателен път реши въпроса с управлението на интернет имената и адресите, в интерес на потребителите. По думите му, след въвеждането на възможността за регистриране на имена на кирилица, само за няколко месеца са регистрирани близо 3200 домейна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив