03 Май 2024, 23:41 Днес (0) | Вчера (13)

Министър Севлиевски запозна правителството с предприетите досега действия за изграждането на АЕЦ “Белене”

12 Май 2005 15:03 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В доклада на министъра се посочва, че НЕК ЕАД ще обяви обществена поръчка за изпълнение на проекта при няколко условия

Министърът на енергетиката и енергийните ресурси Мирослав Севлиевски запозна правителството с предприетите досега действия за изграждането на АЕЦ “Белене”, съобщиха от Министерския съвет. На 7 април т. г. МС реши новата атомна централа да бъде с максимална инсталирана електрическа мощност 2 000 Mwe, изградена на базата на еволюционен проект с използването на апробирани технически решения с реактор с вода под налягане.
В доклада на министъра се посочва, че НЕК ЕАД ще обяви обществена поръчка за изпълнение на проекта при няколко условия: изграждането на ядрената централа да се осъществи на площадка Белене, ако при проведените процедури в рамките на лицензирането се установи, че тази площадка отговаря на предвидените в съответните нормативни актове критерии, общата инсталирана електрическа мощност на ядрената централа да бъде 2 000 Mwe, изграждането да се базира на еволюционен проект на базата на апробирани технически решения с реактори с вода под налягане, което да позволи в максимална степен използване на инфраструктурата на площадката, изградените строителни конструкции и доставеното оборудване, осъществяването да е поетапно, както и проектът, изграждането, въвеждането в експлоатация, управлението на отработеното ядрено гориво и управлението на радиоактивните отпадъци, физическата защита, аварийното планиране и поддържането на аварийната готовност и извеждането от експлоатация на АЕЦ “Белене” да отговаря на изискванията, посочени в подзаконовата нормативна база.
Основните критерии за оценка, които ще се вземат под внимание от възложителя са: параметри на безопасност и лицензиране; системи за осигуряване на качеството; въздействие върху околната среда; разходи за производството на електричество (себестойност на kWh); цена, валута и страна на плащане, съответните финансови разходи за възложителя; пълнота на предложението; срок и график на доставките; време за работа, която се извършва от възложителя по време на проекта, включително времето за извършване на строителните работи, които се извършват с подизпълнител възложителя или от други; гаранционни характеристики, проектен ресурс на централата, опит на изпълнителя, организация, средства, услуги и финансови ресурси и т. н. В доклада се посочва, че основен критерий за икономическата оценка е себестойността на произведената електроенергия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив