26 Май 2024, 02:06 Днес (0) | Вчера (0)

Министър Христова одобри промените в програмите “Личен асистент” и “Социален асистент”

16 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Разширяват обхвата на двете програми и създават облекчени условия за желаещите да работят

Министърът на труда и социалната политика Христина Христова одобри промените в програмите “Личен асистент” и “Социален асистент”. През 2004 година не само се разширява обхватът на двете програми, но и се създават облекчени условия за хората, които желаят да работят като лични или социални асистенти.
По изключение като лични асистенти ще могат да бъдат наемани и хора, които не отговарят на общите условия за отпускане на месечни помощи, както и хора, извън допустимия роднински кръг, в случаите, в които нуждаещите се от грижа нямат близки.
Програмата “Социален асистент” е алтернатива на програмата “Личен асистент”. При нея няма изискване за роднински връзки. Целта е подобряване качеството на живот на хората с увреждания – физически и ментални – или на тежко болни самотни хора, чието самообслужване е затруднено, осигуряване на необходимата им помощ за задоволяване на ежедневни потребности от постоянни грижи и организиране на свободното време. Осъществяване на социални контакти, при пълно зачитане на личното им достойнство, предоставяне на качествена услуга в семейна среда на нуждаещите се хора.
Като социални асистенти могат да бъдат наемани безработни, които получават месечни социални помощи, като по този начин те получават възможност за трудова заетост и доходи. Като социални асистенти могат да бъдат наемани и квалифицирани работници /за предпочитане с медицинско или педагогическо образование/, които са безработни, но не получават месечни социални помощи.
Желаещите да работят като социални асистенти трябва да отговарят на следните условия: да са в трудоспособна възраст, да не са придобили право на пенсия или да не получават пенсия, да са обучени за работа с хора с увреждания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив