24 Април 2024, 09:00 Днес (1) | Вчера (6)

Министър поиска жестоки санкции за неизрядни шофоьри през зимата

12 Декември 2012 11:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2012, 11:29
Под лиценза на creativecommons

Български ТИР отнесе 12 хил. глоба в Сърбия, защото не е спазил изискванията за екипировка през зимата, каза Лиляна Павлова

За жестоки санкции спрямо шофьорите на ТОР-ове, които карат с износени гуми, нямат вериги или нарушават правилата за движение през зимата се обяви Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Моята лична статистика е, че средно на денонощие аварират по 30 ТИР-а. 80% от тях са български, а основната причина за авариите са лошите гуми и липсата на вериги. Колегите от МВР и ДАИ се стараят да спират неизрядните водачи", каза в ефира на TV7 Лиляна Павлова. тя поясни, че отговорните органи за безопасността на движението са изготвили стратегия за справяне с недисциплинираните шофьори.

"Категорично предлагаме санкции за неизрядните шофьори. Аз съм за крути мерки и сериозни глоби", добави Лиляна Павлова. Тя даде пример със закъсал в Сърбия български ТИР, който е бил глобен с 13 хиляди, но не стана ясно лева или евро. Дори и глобата да е в изчислена в българска валута, цифрата е сериозна и дисциплинираща. "В прохода Хаинбоаз (преди няколко дни) имаше 20 аварирали камиона... караха в най-лявата лента и изпреварваха снегорини, което е недопустимо. Голяма част от тях бяха молдовски", припомни Лиляна Павлова за този случай на недисциплинирани шофьори, които причиниха проблем с движението.

"През нощта най-тежко беше в областите Търговище и Силистра, защото снеговалежите се преместиха в този район. Вчера - Благоевград и Смолян, където са затворени част от проходите. Отново апелирам всички шофьори да са със зимни гуми и вериги", призова Лиляна Павлова. По думите й ситуацията в страната е спокойна, тъй като всички "сухи" тренировки, които са направени в момента помагат да се овладее ситуацията. "От време на време се затварят пътища за почистване.

На други места затварянето се наложили заради недисциплинирани шофьори и усукани ТИР-ове. След изтеглянето на тежките камиони пътищата отново се отварят за движение", поясни регионалният министър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив