29 Март 2024, 08:58 Днес (0) | Вчера (11)

Министърът на финансите очаква дефицит от един милиард лева

31 Май 2013 10:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2013, 10:40
Под лиценза на creativecommons

Новото правителство започва работа с ангажимент да разплати 1.4 млрд. лв., които приходните агенции са прогнозирали като неизпълнение на данъчните приходи

Заради пропуски в планирането и спад на приходите се очаква дупка от един милиард лева в бюджета. Това обясни министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за Би Ти Ви.

 

Новото правителство започва работа с ангажимент да разплати 1.4 млрд. лв., които приходните агенции са прогнозирали като неизпълнение на данъчните приходи, обясни Чобанов и уточни, че проблемите в способността на НАП и Митниците да съберат повече пари ще бъде анализирана и смяната на шефовете им също ще бъде обект на преоценка.

"Към този милиард има още плащания, които трябва да се направят. Има едни 800 млн . лв. дълг, емитиран през февруари на пожар от банковата система у нас. Той беше, за да се плати дължимото на земеделците и да се спрат евентуални протести", коментира министърът. Твърде краткият срок, за който е взет дългът обаче е натоварил извънредно бюджета. Чобанов посочи още 600 млн. лв., които трябва да излязат от резерва към Международния валутен фонд за таксата за увеличение на квотата на страната.

Като основен проблем Чобанов посочи, че България е близо до лимита на дълга си, а е едва средата на годината. Според него ще е нужна изключителна гъвкавост оттук на сетне.

Чобанов обвини предходните две правителства – на ГЕРБ и на служебния кабинет "Райков", в размествания в бюджета и изхарчени пари, които са довели до по-малко възможности за гъвкавост и ниски възможности за реакция.

"Поели сме обещание, което да изпълним и търсим парите да ги изпълним. Не само за минималната работна заплата, но и за майчински и помощите за първокласници. Вероятно обаче това ще стане от следващ бюджетен период, но доходите зависят от икономиката", коментира Чобанов.

Социалните обещания, дадени от левицата в предизборната кампания, може да останат на пауза докато икономиката се раздвижи и създаде работни места, заяви Чобанов.

"Трябва внимателен анализ - и на финансите и на енергийната система като цяло. В момента има много проблеми и неизпълнени инвестиционни програми, както и дисбаланс на мощности и потребление. Това е и заради моментното състояние на икономиката", заяви Чобанов по повод намеренията за преразглеждане на проекта АЕЦ "Белене".

Чобанов отрече програмата на кабинета да има категорична точка за приватизация на ЕРП-тата. Според него не е сигурно, че това ще доведе до разрушаване на монопола, а и пари за изкупуване на държавния дял няма.

Чобанов заяви, че може да бъде преразгледан и законът за разпределението на парите на държавните фирми в банките заради възможностите за заобикаляне на рестрикциите в него. Според министъра трябва да се види дари законът работи.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив