25 Април 2024, 10:07 Днес (1) | Вчера (12)

Млада, но агресивна компания е застрахователят на потъналия руски траулер

16 Април 2015 14:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2015, 13:09
gblor.ru

Руският траулер „Олег Найденов”, който потъна на 15 морски мили от Канарските острови преди два дни, е бил застрахован в руската компания „Спутник“, съобщи агенция „Интерфакс“, позовавайки се на осведомени източници

Засега стойността на полицата не е известна. Застрахователната компания стъпи на пазара в Мурманск през миналата година с агресивна кампания за продажба на полици на местните корабособственици, разширявайки много бързо присъствието си там, посочва агенцията. 

"Спутник" е измъкнала договора за застраховка "Гражданска отговорност" на този съд от "Ингострах" - един от лидерите на руския застрахователен пазар, който в продължение на години е покривал рисковете на потъналия кораб.

От компанията са уточнили пред "Интерфакс", че полицата на "Спутник" при тях е изтекла на 29 януари тази година и че в момента нямат договорни отношения с корабособственика на плавателното средство.

"Олег Найденов” потъна късно вечерта във вторник на около 15 морски мили от Гран Канария. Целият екипаж е евакуиран своевременно, няма пострадали. Съдът е потънал на дълбочина 2400 метра, южно от плажа Маспаломас на Гран Канария, прочут със своите пясъчни дюни.

Пожарът и силното задимяване в машинното отделение на съда, на чийто борд се намираха 72 души, станаха в събота, когато корабът се намираше в пристанището на испанския град Лас Палмас.

По време на гасене на пожара траулерът силно се е наклонил и от съображения за сигурност властите в пристанището вземат решение да го изведат в открито море, където да продължи гасенето на пожара. На борда е имало около 1500 тона гориво.

Руските власти съобщиха, че компанията-собственик на траулера не е допусната до него. 

Испанските морски спасителни служби сега проверяват дали има изтичане на гориво от траулера и замърсяване и ако такъв е случаят ще предприемат необходимите действия, се казва в съобщение на испанското министерство на транспорта.

Застрахователен Център "Спутник" има кратка история. Дружеството е създадено през 2000 година, като приоритетно се занимава с покриване на рискове на високотехнологични сектори, в тома число ракетно-космическата и авиационна индустрия, както и корабостроителната и кораборемонтната промишленост. Отскоро застрахова и гражданската отговорност пред трети лица на корабособствениците, както се посочва в сайта на самата компания.

Според базата данни "СПАРК-Интерфакс", уставният капитал на компанията към края на миналата година е бил в размер на 210 млн. рубли (по днешния курс 4,2 млн. долара).

69,17% от акциите на дружеството принадлежат на Марина Шабалина, а останалите 30,83% - на Вячеслав Шабалин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив