19 Април 2024, 23:22 Днес (10) | Вчера (11)

Много въпросителни пред обединението на меганадзора

07 Март 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Сливането между ДКЦК, ДАОН и АЗН ще става постепенно

Психолозите казват, че за да върви едно семейство, и двамата партньори трябва да гледат в една посока.
Същото изискване стои пред Държавната комисия по ценни книжа, Държавната агенция за осигурителен назор и Агенцията за застрахователен надзор, които се вливат в една обща фамилия с мащабни икономически цели - да вървят напред и да работят в синхрон. Въпросът, как точно ще се осъществи обединението на трите институции, вече е на дневен ред. Една от "пaрливите" точки в този проблем е изграждането на обща информационна система. "Обединеният надзор все пак има огромни дейности, които са доста различни помежду си - застрахователният надзор, пенсионният надзор и осигурителният надзор. Смятам, че IT индустрията ще може да отговори на това предизвикателство и ще разработи такава система", заяви Александър Милушев от Държавната комисия по осигурителен надзор. Според него, за да бъдат ясни целите на организационната структура на работа на Комисията по финансов надзор, трябва да се разработят общи екипи между IT специалисти и ръководни кадри на Комисията по финансов надзор.
Близкото бъдеще за комисията се очертава доста прозаично, споделиха представители на институциите, влети в меганадзора. Ще се пренасят техника, хардуер, сървъри в сградата на меганадзора, която най-вероятно ще бъде на пл. "Света Неделя" №2. Трябва да бъдат и свързани мрежите на ДАОН, ДКЦК, АЗН в една мрежа. Ще се наложи да бъдат решавани проблеми, свързани с документооборота, създаването на едно общо деловодство, заяви още Милушев.
Сливането между трите финансови институции ще става плавно и в никакъв начин няма да е мeханично, тъй като се обеденяват хора със своите познания и своя опит, ще се обединяват хардуерни уcтройства, каза Илонка Цекова, която оглавява отдел "Информационно обслужване" на ДКЦК. То ще започне в средата на март. Меганадзорът трябва да разполага и с единен регистър, което означава, че ще обедини регистрите на отделните институции. В момента Държавната комисия по ценни книжа води шест регистъра. За целта е изградена информационна система, която функционира две години. В ДАОН също има регистър. Една от горещите точки се оказва въпросът за единното деловодство. Все още не е ясно как ще се следи поредността на входящите и изходящите номера. Само две от институциите имат система за автоматизирано регистриране и следене на документооборота. Неясен е и проблемът за общата система за счетоводството на комисията. Трите институции ползват три различни системи в момента. Аналогична е ситуацията при системата за труд и работна заплата. Според г-жа Цекова няма да има проблем с правната информационна система. Сред множеството въпросителни е темата за изграждането на обща Интернет страница, чиято изработка може да бъде готова бързо само с вълшебна пръчица. Според предварителната идея тя ще дава възможност за модерно съвременно предоставяне на услуги. Комисията по финансов надзор в качеството на държавна институция ще се включи в осъществяването на проектите, които ще бъдат заложени в програмата за реализация на стратегията за електронно правителство. Илонка Цекова предложи на един по-късен етап да се обсъди как специално в областта на финансовия надзор, капиталовите пазари, фондовата борса, Централния депозитар ще бъдат изградени информационните системи на тези институции и фирми, така че да има максимално ефективно общуване помежду им.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив