17 Април 2024, 02:34 Днес (0) | Вчера (11)

Модернизират горските служби в Столична община

18 Декември 2017 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 декември 2017, 09:20

Софтуернита система е създадена и въведена от българска геоинформационна и технологична компания

Общинско предприятие "Управление на общински земи и гори" въвежда модерна технология за управление в реално време на своите проекти и дейност. Служителите на терен вече ще имат непрекъсната връзка с централното управление и всички ще могат своевременно да виждат промените, които се правят. Софтуернита система е създадена и въведена от българската геоинформационна и технологична компания Мапекс.
В срок от един месец компанията ще въведе система за управление на бази данни и ГИС технологии за съхранение и управление на информация от лесо-устройствени проекти, карта на възстановена собственост, проучвания и проверки на терен, аеро-фото снимки и други.
"Служителите ни вече ще могат бързо, сигурно и надеждно да отразяват наблюдавани на терен промени. Данните ще мога своевременно да са налични за анализ и без възможност да бъдат коригирани. Смятаме, че тези технологии ще повишат чувствително ефективността и качеството на работа в Управление на общински земи и гори", отбеляза инж. Тодор Тодоров, директор на ОП "Управление на общински земи и гори".
Като част от проекта Мапекс ще инсталират ГИС система Tobel и мобилна ГИС система Tobel light. Така, чрез Tobel light и мобилни устройства като таблети, служителите на терен, навсякъде където има мобилна комуникация, ще могат в реално време да нанасят промените в горския и земен фонд в системата за управление на предприятието.
Системата ще работи през облачна технология, така че столичното предприятие няма да разходва средства за хардуер при въвеждане на системата. Новата технология ще спомогне на "Управление на общински земи и гори" за по-бърз обмен на информацията, по-бързо вземане на решения и по-бързо изготвяне на необходима документация.
Служителите, които отиват на терен, вече може да "виждат” чрез мобилните таблети и Tobel Light данните директно от сървъра и извършват проверката, без да е необходимо да си подготвят данните на хартия. Обмена на информацията става веднага като отбелязват проблемите на таблета, използвайки GPS или ръчно картиране.
В бъдеще системата ще бъде интегрирана с други източници на информация като кадастър, данни за общинска собственост, аеро-фото заснемане и lidar заснемания.
ОП "Управление на общински земи и гори” е общинско предприятие за изпълнението на общински дейности, свързани с управлението на земи от общинския поземлен фонд, управлението, стопанисването, възпроизводството, опазването и ползването на горите и земите от общинския горски фонд частна общинска собственост, които включват горите и голите горски площи, които попадат на територията на Столична община в прилежащите й 24 столични района и на територията на ДЛС Витиня. Общата площ на земите е 8 272 хектара, от които 4 604.6 са залесени. В границите на Природен парк Витоша попадат 856.2 хектара гори, собственост на Столична община.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив