29 Март 2024, 15:46 Днес (10) | Вчера (11)

Можем да работим в чужбина и да бъдем осигурявани в България

18 Юли 2012 16:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 юли 2012, 16:43

За държавите извън ЕС и САЩ трябва да се направи здравна застраховка, тъй като влиянието на регламентите и техните разпоредби се разпростира само в рамките на Европа

За пътуващите в чужбина на почивка, летен стаж или по-продължителна работа в разгара на лятото е важно да знаят как могат да запазят здравноосигуртелния си статус.

Първият случай е когато пътуваме в чужбина на почивка. Достатъчен документ е валидна европейска здравноосигурителна карта. Тя дава достъп до безплатна медицинска помощ във всички случаи, застрашаващи нормалния ни престой в друга държава.

Ако пътуването е съвсем скоро, а ние все още нямаме такава карта, трябва да се обърнем към районната здравна каса. Необходимо е да представим попълнено заявление и копие от личната ни карта, за да получим удостоверение за временно заместване на картата. То има същото покритие като картата и се издава в срок от два работни дни.

При стажове в чужбина, нашето здравно осигуряване се признава в рамките на ЕС и Швейцария. Когато един студент кара стаж там, спокойно може да пътува, пак с европейската здравна карта.

За държавите извън ЕС и САЩ трябва да се направи здравна застраховка, тъй като влиянието на регламентите и техните разпоредби се разпростира само в рамките на Европа.

Третият случай е, когато работим повече от година в чужбина. Тук възможните случаи са два. Ако служителят е командирован от българския си работодател, то той ще продължи да бъде осигуряван тук. Ако обаче замине да работи за чужд работодател, тогава той подлежи на осигуряване в съответната държава-членка.

Ако обаче, въпреки наличието на европейска здравноосигурителна карта ни бъде отказано лечение в чужбина, можем да направим следното. След връщането в България здравната каса ще ни възстанови разходите срещу оригиналите на финансови и медицински документи.

 

От  1 януари 2007 година за България станаха директно приложими разпоредбите на европейските регламенти, уреждащи въпросите на социалното и здравното осигуряване - в контекста на правото на свободно придвижване на хора в рамките на Обединена Европа.

При евентуално противоречие между националното и европейското законодателства - в социално- и в здравноосигурителната сфера, задължително се прилагат разпоредбите на европейското право.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив