20 Април 2024, 15:55 Днес (0) | Вчера (10)

Молебен в Перник по повод 6 години от силното земетресение

22 Май 2018 13:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 май 2018, 13:51

26 млн. лв. са средствата, които са отпуснати до момента от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет

Белоградчишкият епископ Поликарп  отслужи молебен за здраве по повод шестата годишнина от силното земетресение, което разтърси Перник. В църковния ритуал, който се състоя пред централния храм "Св. Иван Рилски” , се включиха и пернишките отци Борис, Николай и Людмил, както и  отец Никанор от Гигинския манастир, предаде Дарик. Всички  отправиха молитва към Господ да бди над Перник, за да не се случват повече подобни природни бедствия и благодариха, че земетресението не е отнело човешки живот.
 
В словото си пред перничани епископ Поликарп напомни, че в дни на бедствия и скърби трябва да сме обединени и да си помагаме.

На молебена присъстваха кметът на общината Вяра Церовска и заместниците й, народният представител Александър Александров,  областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов, кметът на кв. "Изток" Емил Костадинов, общински съветници и десетки  миряни, дошли да отправят своите молитви за здраве.
 
"Аз лично си спомням всичко,  това което изживях на 22 май 2012 година като лекар, майка, дъщеря, съпруга и съсед. Знам, че тези последствия не бяха в този кратък миг, всичко това продължи. С този молебен, който  започна днес, трябва да  бъдем заедно, обединени и да вярваме, да си помагаме и да бъдем настойчиви, един до друг тогава, когато имаме проблеми и задачи да изграждаме", сподели кметът Вяра Церовска.

По думите на градоначалника 26 млн. лв. са средствата, които са отпуснати до момента от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.
 
"Много са нещата, които се случиха и които промениха облика на Перник, благодарение на тези средства. Факт е вече изградената детска градина в Батановци, както и много други общински обекти. Приключи изграждането на читалището в село Драгичево, започва изграждането на читалището в квартал "Бела вода". Много са църковните обекти, които получиха средства, за да възстановят своя вид, както и домовете на перничани, за да могат да възстановят не само духовния живот,  но и материалните щети", посочи още кметът Вяра Церовска.
 
След светия ритуал беше раздаден агнешки курбан за здраве на жителите на общината.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив