30 Април 2024, 19:53 Днес (13) | Вчера (10)

Морските застраховки поскъпват с до 300% за корабите, преминаващи покрай Йемен

21 Ноември 2023 11:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2023, 16:36

Застрахователи изключват военните рискове от морските полици за региона

Няколко застрахователни компании обявиха, че изключват военния риск от морските застрахователни полици, включващи Йемен, след като движението "Ансар Аллах" на хусите, които контролират части от страната, обяви на 31 октомври, че ще се присъединят към продължаващия конфликт между Израел и Хамас. По-специално, напрежението ескалира, след като хусите – арабско племе от северозападната провинция Саада на Йемен, заплашиха да нападат израелските кораби. Те последваха заплахите си с отвличане на 19 ноември на кораба Galaxy Leader, частично израелска собственост, в чийто екипаж има двама българи – капитанът Любомир Чанев и първият помощник-капитан Данаил Веселинов. В социалните мрежи се разпространи видеоклип, който показа как въоръжените мъже нахлуват на борда на кораба чрез хеликоптер. Корабът е в йеменското пристанище Ходейда.
Шериф Мохсен, генерален мениджър, отговарящ за морското застраховане в компанията Al-Mohandes Insurance, каза пред Al Mal News, че хусите водят война срещу Израел и заплахата им да ударят кораби, свързани с Израел в района на Червено море, засяга застраховането на товари, които преминават през йеменските пристанища. Той посочи, че базираният в Бахрейн Арабски синдикат за застраховане на военни рискове (AWRIS) покрива военни рискове в региона, в допълнение към пазара на Lloyd's в Лондон. AWRIS има за цел да защити интересите на арабските застрахователни пазари, като покрива военни рискове за двата клона на морското застраховане – карго и корабни корпуси. Шериф Мохсен подчерта, че презастрахователите ще бъдат консултирани, когато покриват морски застрахователни рискове на пратки със стоки, преминаващи през йеменски пристанища и отбеляза, че цените на покритието се очаква да се удвоят поради риска. Той каза, че презастрахователите наблюдават изстрелването на ракети от Йемен срещу Израел, като подчерта, че ще вземат предвид тази опасност, когато определят условията и цените на застраховката за стоки, които се насочват към или идват от Сана.
Кхалед Зайед, управляващ директор на презастрахователната брокерска компания Apex Egypt, прогнозира, че се очаква пазарът на Lloyd's да повиши цените на военните застраховки със 100-300% за стоки, преминаващи през йеменските брегове или пристанища.

Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал Хуси разкри кога би било възможно да се говори за отвлечения в неделя в Червено море кораб "Галакси лийдър", похитен от йеменските бунтовници, става ясно от публикация в близката до хусите агенция ЙТА (YPA), предаде БТА. "Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб", заяви Мохамед Али ал Хуси в публикация в своя профил в "Екс": "Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в съответствие с принципа на реципрочност".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив