29 Март 2024, 07:33 Днес (0) | Вчера (11)

Москва: Прехваленото британско морско застраховане издиша

26 Юни 2012 11:23 по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2012, 11:30
МВнР на Русия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че случаят с кораба Alaed свидетелства недвусмислено за "ненадеждността на британската морска застрахователна система"

 

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че случаят с кораба Alaed, превозващ отремонтирани вертолети, свидетелства недвусмислено за "ненадеждността на британската морска застрахователна система".

"Това, което стана с кораба, превозващ стоки по договор, с който изпълняваме задълженията си, е проява на абсолютната несигурност на британското застраховане", е посочил Лавров в интервю за радио "Ехото на Москва", предаде "Интерфакс".

"Оправдания, че едно правителство може да поиска от застраховател да прекрати действието на полица, защото имало санкции на Европейския съюз, мен не могат да ме убедят. Санкциите на ЕС не са част от международното право", е заявил руският външен министър.

По думите му - "договорите трябва да се изпълняват. Това е неопровержимата истина".

Гневът на Лавров беше предизвикан, след като миналата седмица застрахователната компания Standart Club е анулирала застраховката на всички кораби на руската компания ФЕМКО по молба на британското правителство.

Причината за това е руският товарен кораб с 3 бойни хеликоптери и части от ПВО за Сирия, който беше спрян край бреговете на Шотландия вчера. 

Товарният кораб Alaed също принадлежи на тази компания.

Британските служби за сигурност са потвърдили, че са поискали анулиране на застраховката. Те съобщават, че застраховката вероятно нарушава санкциите на ЕС срещу сирийския режим. Силите за сигурност са следили този кораб от момента, в който Хилари Клинтън заяви, че той превозва оръжие за сирийския президент Башар ал Асад.

На борда на кораба има вертолети Ми-25, които са били натоварени на пристанището в Калининград. Това не са нови хеликоптери, а стари, които са били върнати за техническо обслужване в Русия. Сирия е закупила вертолетите още по времето на СССР, коментира говорителят на президента Путин - Дмитрий Песков.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив