16 Април 2024, 07:16 Днес (0) | Вчера (10)

Москва ще забрани на държавните фирми да купуват автомобили западно производство

20 Октомври 2014 13:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 октомври 2014, 12:26

Русия засилва политиката си на заместване на вноса с пълна забрана за държавните компани да купуват автомобили и продукти на тежката индустрия, произведени зад граница, в случай че съществуват аналози руско производство

Ограничението се отнася за всички фирми с повече от 50% държавно участие, съобщи РБК.

Контролът ще се осъществя чрез съветите на директорите на фирмите с държавно участие, ще бъдат внесени изменения и в правилата за купуване на техника от предприятията. Новото правило ще влезе в сила до края на годината. Негов "автор" е вицепремиерът Игор Шувалов и Федералната служба за управление на държавна собственост.

Експерти, цитирани от РБК, са разделени по отношение на новото законодателство. От една страна, според тях металургията и сходните с нея индустрии няма да пострадат значително, тъй като при тях почти не се ползва вносна техника, а основната конкуренция на руските производители идва от Китай.

Същото важи и за големите вносители на автомобили, тъй като държавните фирми рядко купуват западни марки. От "Мерцедес Бенц Рус" например коментират, че държавните фирми генерират не повече от 1% от общите им продажби.

Забраната може да се окаже проблемна за други компании. "Транснефт" съобщава за РБК, че при разработването на петролните полета в Якутия и северните области качествените камиони, които да издържат на условията, са от първостепенно значение, а фирмата е принудена да ползва западни марки, тъй като "качеството на КамАЗ от година на година се влошава".

"Аерофлот" от своя страна става обект на пряка намеса в търговската си дейност с новите правила, което вероятно ще доведе до снижаване на пазарната капитализация на фирмата.

Възможна вратичка за избягване на забраната може да бъдат лизингови схеми, които засега не са част от новата директива, коментират от министерство на търговията. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив