25 Април 2024, 01:57 Днес (0) | Вчера (12)

Москов: Познавам непоносимостта на ситуацията първо да си търговец и после лекар

07 Април 2015 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2015, 16:20
Булфото

Символичният протест на лекари от частни и общински болници в страната днес премина тихо. Протестиращите лекари от няколко болници закачиха на реверите си лентички с българския трибагреник и прекъснаха работа за кратко по обяд

"Познавам непоносимостта на ситуацията, в която системата изисква от Вас да сте първо търговци и после лекари, а пациентите Ви обвиняват за това. Знам тежестта на бронята на цинизма, с която заменяме общественото уважение към професията – уважение, отнето от социалистическо или монетарно доктринерство, вменяващо ни ролята на интелектуални пролетарии, работещи на норма". 

Така министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се обърна официално днес към колегите си по повод професионалния им празник на Деня на здравето. В адреса си той заявява, че ще спести на българските лекари шаблонните благодарности и ще им говори "директно и честно".

"Факт е, че за кадърните лекари и сестри оставането в България е икономически нелогично, на инат или като знак на почит към поколенията на нашите учители. Разписаната цел на правителството е да промени това!", заявява министърът. По думите му доброто управление, към което се стреми настоящият кабинет, трябва да осигурява социално-икономическа стабилност, а такава в здравеопазването може да има само след реформа. 

"Казано по друг начин, амбицията ни е работещите в здравеопазването да се гордеят с професията си, да заспиват с удовлетворение, да имат условия за развитие и реализация, да имат трайното и реално усещане за достоен живот. и пациентите да бъдат доволни от получаваните услуги, да имат доверие в лекарите си, да живеят по-дълго в добро здраве, да им бъде гарантирано европейско здравеопазване", заявава още Петър Москов.

На финала министърът лаконично адресира новината от последния месец, че е задминал премиера по обществено одобрение, както и някои медийни изяви, като заявява: "Това е истината и в нейното реализиране е празникът, а отвъд истината остават интерпретациите, разказът за рейтинги, арогантните опити за извиване на ръце и истерията за запазване на статуквото, от което пациентите страдат, а лекарите и сестрите бягат в чужбина. Сигурен съм, че ако заедно поискаме промяна и направим нужното да я наложим, анахронизмите в здравната ни система ще останат лош спомен".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив