05 Май 2024, 14:01 Днес (1) | Вчера (0)

Москов предвижда 600 нови линейки

10 Февруари 2015 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2015, 11:38
thinkstockphotos.com

Ще се направи предложение за прехвърляне на пакети болнични услуги в доболничния сектор

Предвижда се автопарк за 600 нови линейки, ремонт на филиалите, центровете за Спешна помощ и спешните отделения на болниците. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

Тези мерки са част от цялостната концепция за Спешна помощ, част от бъдещата реформа в здравеопазването. Като един компонент от концепцията Москов посочи справяне с кадровата криза в Спешната помощ. "До някаква степен това става с национални усилия, през бюджета за тази година осигурихме нужното финансиране за хората, работещи в Спешната помощ и това дава нужния ефект. Вече има новопостъпили лекари във филиалите на Спешна помощ, като само в софийската Спешна помощ има 10 нови лекари. Възможността за развитие на тези хора, пък, ще става чрез Наредбата за специализация", каза Москов.

Запитан как ще бъдат използвани парите, които идват за Спешната помощ, той заяви, че те ще бъдат използвани строго, според приетата в края на миналата година концепция за развитие на спешната помощ и плана за действие спрямо нея. Това са индикаторите, които ЕС ще следи дали спазваме и заради които искаме това финансиране. Крайната цел в края на програмата през 2020 г. ще бъде възможността за разлика от сега, когато не повече от 3 млн. граждани имат достъп до Спешна медицинска помощ и възможност за адекватна диагностика в рамките на 30 минути, 7 млн. граждани да имат тази възможност.

Концепцията за реформи в здравеопазването е на етап съгласуване и е предмет на съгласие във Висшия медицински съвет. Москов съобщи, че би трябвало утре тя да е част от дневния ред на Министерски съвет и да се превърне формално в акт на правителството. Вече работим по част от тази концепция, внесени са част от мерките в парламента, добави той.

След изявлението си пред медиите на дискусия за реформата в здравеопазването, Москов разясни пред събралата се аудитория основните цели на бъдещата реформа, която той е нарекъл "реформа чрез цели". Москов припомни, че в 90 % показателите за смъртност и детска смъртност у нас са катастрофални. Това, според него означава, че резултатът от здравната система не е постигнат. "Наличният ресурс трябва да бъде много ясно пренасочен спрямо изпълнение на определени цели за постигане на средно европейски характеристики. Целите, които си постигаме в цялостната програма са снижаване на смъртността във всяка една възрастова група, увеличаване на средната продължителност на живота. Това става чрез прегрупиране на човешките ресурси, дейностите и структурите", посочи Москов.

Той припомни за трите пакета, които се предвижда да има в НЗОК. "Ще има базов пакет на НЗОК, който ще включва покритието от профилактика до висока технологична помощ. При него ще има 100 % осигурена медикаментозна терапия. В рамките на цялата система това ще предвижда и пренасочване на ресурс. В пакета ще има наистина важни патологии", заяви здравният министър. Той обясни и за втория- допълнителен пакет, който ще е готов пакет от здравни услуги. Третият пакет ще бъде спешен и ще цели да има ясна дефиниция на това какво значи спешно състояние при прием в болнично заведение. По думите на Москов, има ясни критерии за това, които трябва да бъдат систематизирани в българската реалност. Попадащите в този спешен пакет процедури ще бъде степента на медицинската помощ, която здравно неосигурен гражданин ще получава. "Спешният пакет е ясната ангажираност на държавата. Базовият пакет е общият социален пакет, свързан със здравното осигуряване. Допълнителният пакет е по-развиваща се възможност за развитие в здравето, тоест доброволното осигуряване", разясни министърът на здравеопазването.

Москов каза още, че ще се направи предложение за прехвърляне на пакети болнични услуги в доболничния сектор. Предвижда се и създаване на електронна платформа за доставка на лекарства в болниците, която в момента е на етап съгласуване и предстои да се издаде постановление на Министерски съвет. "Това значи много ясна платформа, на която фирмите за доставка на лекарства да се състезават по прозрачен начин чрез търг, защото в момента 4 фирми доставят лекарствата на болниците", подчерта Москов. Според него това, че през кабинета на даден лекар минават 20 души на ден и той ги лекува по начин, по който е ставало през 80-те не е критерий, че той е добър лекар. Спешната помощ е базата, от която тръгнахме да променяме системата. В бюджета за тази година има 20 % увеличение на средствата за заплащане на хората, които работят в Спешната помощ, което води до реален ефект, констатира Москов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив