19 Май 2024, 01:05 Днес (0) | Вчера (0)

Москов създава звено за контрол над обществените поръчки в здравеопазването

19 Юни 2015 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юни 2015, 14:34
Под лиценза на creativecommons

По думите на здравния министър от поне пет правитества насам се играе "целия този цирк" и това е добре известно - в офертите се пишат специфики, на които отговарят определени фирми и печелят те, а не тези, които предлагат най-добра цена

Централен орган за контрол на обществените поръчки в здравеопазването със задължителна електронна платформа за лекарствените продукти, предвижда да създаде Министерството на здравеопазването. Комисия във ведомството съвместно с Агенцията по обществените поръчки вече работят по спецификите на новия орган, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на депутатски въпрос за злоупотребите с наемането на частни изпълнители и доставчици в здравеопазването по време на днешния парламентарен контрол. 

По думите на Москов от поне пет правитества насам се играе "целия този цирк" и това е добре известно - в офертите се пишат специфики, на които отговарят определени фирми и печелят те, а не тези, които предлагат най-добра цена. Това важи например за оборудването на лаборатории и онкологични центрове, където апаратурата е много скъпа и за всеки изпълнител означава добра печалба. "Това правителство обаче няма да се поддаде на натиска да пише такива специфики", заяви министърът.

Москов даде пример с това, че следващата седмица предстои обявяването на подобна поръчка за скъпоструваща техника и заяви, че единственият критерий за фирмите участници ще е най-ниска цена. По думите му когато изискването е толкова прозрачно и ясно никой няма да има основание да обжалва резултата след отварянето на офертите.

При този критерий обаче има риска доставената апаратура да е по-евтина и некачествена, но така или иначе ако не се разходват тези пари, ще бъдат загубени през есента, защото имат срок на усвояване, заяви министърът, но не уточни по коя програма и за кое лечебно заведение говори. 

В друг депутатски въпрос Мая Манолова от БСП обвини здравния министър, че заради наложените от него лимити, на онкоболни им се отказва лечение и че след идеята да слива комплексните онкологични центрове с многопрофилните болници е започнал да "отстрелва един по един" шефовете на тези центрове, които не са съгласни с промяната.

В отговор д-р Петър Москов увери, че няма върнати хора за лечение и няма подобни сигнали в министерството и припомни на представителката на левицата, че онкологичните центрове се управляват от общините и те взимат кадровите решения. За конкретния пример - с отстранения от поста управител на КОЦ Пловдив Калин Калинов, Москов обясни, че на среща с него са постигнали пълно съгласие за бъдещи действия в лечебното заведение, но общината е тази, която е протестирала срещу административните сливания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив