19 Май 2024, 03:17 Днес (0) | Вчера (0)

Московиси каза, че ЕС може да отправи ново предложение към Гърция, говорителят на ЕК отрече

29 Юни 2015 14:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2015, 12:32

Еврокомисията обяви, че наложените ограничения на гръцките банки не противоречат на договорите на Съюза

Възможно е Европейският съюз (ЕС) да отправи ново предложение към гръцкото правителство в опит да се постигне споразумение преди техническия фалит на страната във вторник. Това съобщи еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси, цитиран от БНР.

Очаква се председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да обяви ново предложение за намиране на компромис по реформите, които да позволят на Гърция да получи спасително финансиране преди вторник вечер, стана ясно от думите на Московиси пред френското радио РТЛ: "С г-н Ципрас сме на няколко сантиметра от споразумение. Трябва да продължим да си говорим и вратата на ЕК е винаги отворена. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще направи изявление по обед, в което ще обяви какъв път трябва да следваме. И се надявам всички да поемат по този път на компромиса".

Московиси припомни, че ако Гърция трябва да плати вноска по дълга си към МВФ, най-вероятно няма да успее да го на прави без чужда помощ.

Междувременно Еврокомисията обяви, че наложените ограничения на гръцките банки не противоречат на договорите на Съюза. Институцията обаче призова капиталовият контрол да продължи за възможно най-кратък период от време.

Малко по-късно говорителят на ЕК Мина Андреева, цитирана от ТАСС и БТА, обяви, че Европейската комисия няма да отправи нови предложения към Гърция от името на международните кредитори на Атина (ЕК, Международния валутен фонд - МВФ и Европейската централна банка). Така тя опроверга комисаря по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Пиер Московиси.

На 26 юни гръцката страна прекрати преговорите с кредиторите за нови мерки за бюджетни икономии в замяна на размразяване на международна финансова помощ. На 27 юни Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната, на извънредно заседание констатираха, че преговорите са прекратени, а програмата за подпомагане на Гърция приключва на 30 юни и Атина няма да получи отсрочка за погасяването на вноската си от 1,6
милиарда евро към МВФ, което трябва да стане също в края на месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив