29 Март 2024, 17:55 Днес (12) | Вчера (11)

Мотористи на протест пред турското посолство и Съдебната палата

05 Август 2016 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2016, 12:27
Снимка: Бгнес

Мотористите обявиха, че ще се събират всеки ден с искане за връщането на Фарук Бекташ в България

Мотористи излязоха на мирен протест пред турското посолство в София, предаде БГНЕС. Поводът е изчезналият и обявен от САС за общодържавно издирване турски гражданин Фарук Бекташ.

Полицията не може да открие Бекташ, който бе поставен под домашен арест с обвинение за катастрофа край Драгоман, при която загинаха двама мотористи - мъж и жена. Подредени в две редици с моторите си протестиращите изпълниха крайното платно към тротоара на бул. "Васил Левски” в отсечката на улиците "Паренсов” и "Юри Венелин”.

Движението по булеварда не бе спряно. Някои от присъединяващите се към протеста мотористи форсираха машините и се подреждаха в редицата. Протестиращите искат обяснение къде е Бекташ, който причини смъртта на двама души. Нееднократно мотористите заявяват, че искат да привлекат общественото внимание да се пази животът им. По-късно над двеста души мотористи преместиха протеста пред Съдебната палата.

Там всички поставиха каските си на оградата като обясниха, че това е символ на жертвите на техни приятели - мотористи. Издигнато бе искане да бъде отстранен съдията, който е пуснал под домашен арест турския гражданин Бекташ. Пред Съдебната палата прозвуча и масово освиркване.

Апелативният съд заседава по искането на прокуратурата Бекташ да бъде върнат в ареста. В съдебната зала стана известно, че защитата му е оттеглила пълномощията си и му е назначен служебен адвокат. От преди обед група мотористи се събраха пред Съдебната палата, за да протестират и настояват за незабавен арест за турския шофьор. Мотористите се заканиха да протестират и пред сградата на турското посолство в София.

Мотористите вече няколко пъти организираха протести с искане за по-строго наказание за шофьора и изразиха опасения, че турският гастербайтер може да се укрие, ако излезе на свобода, както се и случи. Инцидентът стана на 24 юли край Драгоман. Шофьорът изгубил контрол над колата и ударил двамата движещи се мотористи, които загинали на място. Катастрофата стана на мост, а колата паднала, след като е скъсала мантинелата. 

Цяла нощ патрули на полицията са охранявали сградите на Съдебната палата и турското посолство, след като през последните дни рокери от цяла България протестират срещу българския съд и искат турския гражданин Фарук Бекташ обратно в България. 

60-годишният турчин уби мотористи, съпруг и съпруга, на пътя, като след това бе пуснат под домашен арест и избяга. 

Вчера моторен рев, освирквания и скандирания "Мафия!" огласиха Съдебната палата. Същото се случи и пред турското посолство. 

Съпрузите пътували за Австрия, за да видят сина си, когато били смазани от мерцедеса на Бекташ.

Преди седмица Софийският окръжен съд постанови мярка за неотклонение домашен арест, след което Бекташ изчезна. Предполага се, че е напуснал страната.

Мотористите обявиха, че ще се събират всеки ден с искане за връщането на Фарук Бекташ в България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив