29 Март 2024, 04:09 Днес (0) | Вчера (11)

Мощен тайфун парализира Тайван

02 Август 2012 11:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2012, 11:52
под лиценза на creative commons

Друг тайфун - "Дамрей", който не е засегнал Тайван се очаква да премине северно от Шанхай в петък

Проливни дъждове и силни ветрове предизвикаха свлачища и наводнения в Тайван, съобщи агенция „Ройтерс”. Заради екстремното време финансовите пазари бяха принудени да затворят, а транспортът беше парализиран, след като тайфунът "Саола" достигна сушата в Източен Тайван в четвъртък. Най-малко един човек е загинал в свлачище, а осем са били ранени в бурята. По данни на пожарната по-голямата част от тях са паднали от мотоциклетите си.

 

И докато някои големи компании продължиха да работят, властите в страната разпоредиха на останалите фирми и училища да затворят. Финансовите пазари се очаква да заработят в петък.

Повечето вътрешни полета са били отложени, както и някои от международните. Влаковете също са били спрени, докато тайфунът е преминавал през по-малко населеното и планинско източно крайбрежие на страната.

Три от големите тайвански износители на техника, TSMC, Nanya Tech и AU Optronics, заявиха, че нито един от техните центрове не са били засегнати от екстремните метеорологични условия и производството върви нормално.

"Саола" е тайфун от втора степен по скала, която достига до 5. Очаква се да отслабне до степен първа до 12 часа, докато преминава през Тайван и се насочва към Югоизточен Китай. Друг тайфун "Дамрей", който не е засегнал Тайван се очаква да премине северно от Шанхай в петък, но вероятно ще бъде понижен до тропическа буря.

В четвъртък китайската метеорологична агенция издаде предупреждения за тайфун за провинциите Фудзиен и Дзянсу. Премиерът на Китай Вън Дзябао предупреди властите да бъдат подготвени. Агенцията отбелязва, че обикновено Вън оставя по-низшестоящите от него да се занимават с подготовката преди бури. Сега обаче той е призовал да се ускорят действията и властите да поставят на първо място живота на хората.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив