01 Май 2024, 21:07 Днес (0) | Вчера (13)

Мрачна е прогнозата за заетостта в еврозоната

25 Март 2015 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2015, 09:17
Под лиценза на creativecommons

Безработицата в блока остава 11,2% и малцина икономисти смятат, че растежът ще се възстанови с достатъчно бързо темпо, че да се наложи фирмите да наемат нови служители

Един от всеки 10 работници в еврозоната ще остане безработен, дори след като програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации окаже пълния си ефект върху икономиката, показаха прогнози на централната банка, които подчертаха дълбоките белези, оставени от финансовите и дълговите кризи в блока, предаде БНР.

Председателят на ЕЦБ, Марио Драги в понеделник заяви пред Европейския парламент, че "растежът набира ускорение” в еврозоната.

"Облекчаването на условията по заемането прогресира ръка за ръка с възраждащото се търсене на кредити за финансиране на бизнес инвестициите” заяви Драги. "В по-дългосрочна перспектива това ще увеличи потенциалния БВП”.

Но има въпросителни над това доколко възстановяването на икономиката ще се отрази върху тези, засегнати най-лошо от годините на рецесия и почти стагнация.

Безработицата в блока остава 11,2% и малцина икономисти смятат, че растежът ще се възстанови с достатъчно бързо темпо, че да се наложи фирмите да наемат нови служители.

Последните прогнози на ЕЦБ предполагат, че кризата във валутния блок е била толкова тежка, че нивото на безработицата ще остане двуцифрено дори и след пълното прилагане на програмата за количествени облекчения на стойност 1.1 трлн. евро. За сравнение, нивото на безработица в САЩ остана на 5,5% през февруари и се очаква да слезе под 5% по- късно през годината.

Според оценките, публикувани по- рано този месец, но които не привлякоха особено внимание по това време, икономистите на ЕЦБ вярват, че 9,9% от пазара на труда все още ще бъдат без работа в края на 2017 година- моментът, в който централната банка очаква цикълът на възстановяване на региона да бъде завършен.

Прогнозирането на нивото на тази така наречена  "структурна безработица” е доста сложно, поради трудностите при изчисляването на това кога икономическото търсене ще се върне до пълната си сила. Някои смятат, че прогнозите на ЕЦБ са твърде мрачни. Но много икономисти прогнозират, че безработицата ще остане значително по-висока, отколкото в началото на 2008, когато бе 7,2%.

Признаците, че високите нива на безработица ще се запазят, подчертават структурни недостатъци при някои от най- големите пазари на труда в региона. Те също така подчертават факта, че кризата в еврозоната е била толкова увреждаща, че перманентно е унищожила капацитета на икономиката да създава работни места, дори когато търсенето се възстанови.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив