28 Март 2024, 15:52 Днес (9) | Вчера (12)

Мрежа от прокурори ще бори екопрестъпленията

24 Юни 2015 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2015, 14:01

60 прокурори от цяла България са подбирани на случаен принцип

Асоциацията на прокурорите създава мрежа от прокурори, които да борят екологичните престъпления. Предстои да бъде направено и предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

"Един от резултатите на проекта е да създадем мрежа от прокурори, които са специализирани в тази материя. Прокурори, които са специално обучени как да организират разследванията по такива дела, как да повдигат правилно обвинения за такива престъпления, когато са налице предпоставките за това и как успешно да ги защитават в съда". Това обясни Виктор Тарчев от СРП, който е и ръководител на проекта "Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете".

Тарчев посочи, че тези прокурори ще работят и по други дела, както и че тази мрежа от прокурори би могла да помага на колегите си, които имат такива дела и поискат помощ от тях как ефективно да организират разследването по делата си.

60 прокурори от цяла България са подбирани на случаен принцип без значение дали са членове на Асоциацията. "Една от целите на проекта е да създадем мрежа от прокурори, които да се познават добре и които да работят на територията на цяла България, така че от една страна да си помагат взаимно, а от друга страна да помагат на колегите си по места", заяви той. Тарчев обясни, че тази мрежа реално са прокурорите, които са обучени по проекта, УС на Асоциацията ще ги включи в такава мрежа.

Една част от престъпленията срещу околната среда има изработена сравнително добра прокурорска и следствена практика. такива за например престъпленията във връзка с незаконната сеч на горския фонд. Има и такива, които са по-слабо засегнати – контрабанда на защитени видове и отровни вещества например.

Броят на нарушенията спрямо околната среда нараства не само в България, но и в международен план, каза в приветствието си в началото на конференцията министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя посочи и нашият НК съдържа разпоредби непосредствено фокусирани върху защитата на околната среда от т. нар. екологични престъпления.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив