29 Март 2024, 09:38 Днес (1) | Вчера (11)

Мудис понижи до "негативна" перспективата на кредитния рейтинг на Китай

02 Март 2016 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 март 2016, 10:45

И агенция "Фич" подчерта в свой анализ за нарастващи рискове пред китайските банки

Агенция "Мудис" намали своята перспектива за дългосрочни кредитен рейтинг на Китай до "негативна" от "стабилна", цитирайки несигурността относно капацитета на властите в Пекин да осъществяват необходимите икономически реформи, както и заради нарастващия държавен дълг и спадащите валутни резерви поради изтичащите капиталови потоци от страната.

Без надеждни и ефективни реформи, растежът на БВП на Китай ще се забави по-съществено, тъй като голямата дългова тежест забавя бизнес инвестициите, а демографското състояние става все по-неблагоприятно, посочва агенцията, цитирана от БНР. Държавният дълг ще се увеличи по-рязко, отколкото очакваме понастоящем, отбеляза кредитната агенция.

В същото време "Мудис" потвърди китайският кредитен рейтинг на ниво от "Аа 3", отбелязвайки че значителни валутни резерви предоставят време за осъществяване на реформи и постепенно преодоляване на икономическите дисбаланси. Но тя отбеляза, че занижената перспектива пред дългосрочния рейтинг се дължи на очакванията, че фискалната сила на страната ще продължи да намалява и на факта, че валутните резерви са намалели през последните 18 месеца със 762 млрд. долара.

Интервенциите на капиталовите и на валутни пазари през изминалата година показват, че осигуряването на финансова и икономическа стабилност е обективен процес, но има значителна несигурността относно приоритетите на водената политика, посочи водещата агенция.

"Мудис" предупреди, че може да намали кредитния рейтинг на Китай, ако види забавяне на реформите, които са необходими за подпомагане на устойчив икономически растеж и за предпазване на правителствения финансов баланс.

Междувременно и агенция "Фич" подчерта в свой анализ за нарастващи рискове пред китайските банки поради ускореният кредитен растеж в страната.

Намаляването на минималните задължителни резерви на китайските банки тази седмица с 50 базисни пункта заедно с рекордният ръст на кредитите през януари, могат да ни насочат към все по-голяма вероятност, че властите в страната изместват водената от тях политика към кредитно-подхранван икономически, отбеляза кредитната агенция.

Трупането на повече дългове само ще забави и няма да разреши проблема с очакваното нарастване на необслужваните кредити, допълни "Фич".

По-рано тази седмица Централната банка на Китай намали изискванията за минимални задължителни резерви на китайските банки с 50 базисни пункта, освобождавайки по този начин около 100 млрд. долара, които да послужат за свежо кредитиране на икономиката на страната.

Според "Фич" завръщането към устойчив бърз кредитен растеж ще бъде кредитно негативен за китайските банки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив