09 Май 2024, 01:35 Днес (0) | Вчера (10)

Мъжете и жените в търсене на работа

21 Февруари 2020 11:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 февруари 2020, 11:08

Според проучване, жените са по-избирателни, а мъжете са по-уверени

Как реагират мъжете и жените в търсене на работа? Какви различия има между половете и имат ли предпочитания специалистите по подбор? Отговори на тези въпроси дават експертите от The Top Agency в своя Employer Brand Journal за февруари. Според проучването, жените са по-избирателни, а мъжете са по-уверени при кандидатстване за дадено работно място. Като цяло, жените кандидатстват за работа, ако отговарят на 100% от изброените в обявата критерии, докато при мъжете 60% от тях кандидатстват, ако покриват средно 60% от изискванията. Жените прекарват и повече време в избора на позиции, за които да кандидатстват. Логичен резултат е, че е с 16% по-вероятно е жена, която е кандидатствала за дадена позиция, да бъде наета. Съветът на експертите към компаниите е: ако желаете да насърчите повече жени да кандидатстват, помислете над изброените критерии - дали всички са задължителни, или някои са просто препоръчителни и го отбележете ясно в обявата за работа.
Като цяло препоръките са един от най-добрите източници за наемане в компаниите. Те са по-бърз, по-изгоден и по-надежден начин от другите канали. Специалистите по подбор отдавна са признали неговите предимства и активно го насърчават. Проучването сочи, че мъжете по-лесно искат препоръки при кандидатстване за работа - 26% от силния пол не се притесняват да поискат референции. За разлика от мъжете, жените често се притесняват да помолят някого да ги препоръча, дори да имат всички необходими качества.
Друг интересен извод от проучването е, че специалистите по подбор отварят по-често мъжките кандидатури. 13% по-малко вероятно е специалистите по подбор да разгледат профил на жена, която се е появила като резултат от търсене в LinkedIn, в сравнение с профил на мъж. 3% по-малко вероятно е специалистът по подбор да пише на жена кандидат след разглеждане на профила й.
Затова все повече компании по предлагане на персонал практикуват т.нар. анонимно селектиране - премахват снимките и имената на кандидатите от тяхната кандидатура. Има и софтуери, които предлагат подобни опции при обработване на кандидатури. Така полът бива игнориран при кандидатстването, за да бъдат изтъкнати на преден план професионалният опит и останалите умения на кандидата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив