07 Май 2024, 14:01 Днес (7) | Вчера (0)

Мърдок разделя компанията си на две дружества

28 Юни 2013 13:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2013, 13:39
commons.wikimedia.org

Нюз корп, която е една от най-големите медийни групи в света с годишен оборот от 34 милиарда долара и присъствие на няколко континента в печата, телевизията и киното, днес ще се котира за последен път като едно цяло на Нюйоркската фондова борса

Медийната империя на американския магнат от австралийски произход Рупърт Мърдок Нюз корп (News Corp) ще се раздели тази вечер на две компании - печатни издания и радио-телевизионна дейност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нюз корп, която е една от най-големите медийни групи в света с годишен оборот от 34 милиарда долара и присъствие на няколко континента в печата, телевизията и киното, днес ще се котира за последен път като едно цяло на Нюйоркската фондова борса. 

Разделянето й ще бъде направено след приключването на борсовите операции. Акционерите й ще получат една акция за новата компания за печат и издателска дейност, която ще запази наименованието Нюз корп, срещу четири от притежаваните в момента акции. 

"Новата" Нюз корп и компанията, запазваща аудиовизуалните активи, наречена Туенти-фърст сенчъри фокс (21st Century Fox), ще направят първите си самостоятелни крачки на борсата в понеделник. 

Рупърт Мърдок изтъкна, че мултинационалната компания, изградена от него на основата на два австралийски вестника, които той наследи преди около 60 години, е станала прекалено голяма и прекалено сложна, за да могат инвеститорите да осъзнават стойността й. Подялбата "ще освободи истински потенциал на нашия портфейл от активи, марки и филиали, който няма друг еквивалент", посочи Мърдок на общото събрание на акционерите в средата на юни. 

Котировките на акциите на Нюз корп днес вече са с близо 50 процента по-високи, отколкото при обявяването на разделянето преди година, като анализаторите са единодушни, че пазарът е взел предвид увеличението на стойността в резултат на операцията. Някои експерти обаче са на мнение, че всъщност групата не е искала скандалът с подслушванията в британското й подразделение Нюз ъв дъ уърлд (News of the World) да навреди на другите й марки, най-вече на Фокс (Fox). Заради него трябваше да бъде закрит в. "Сън", припомня АФП. 

След скандала Нюз корп оттегли офертата си за изкупуване на 61 процента от британската телевизионна мрежа Би Скай Би (BSkyB). След разделянето, изолирайки в издателската компания рисковете, свързани с продължаващото разследване за подслушванията, може да открие пътя за нова оферта за Би Скай Би от Туенти фърст сенчъри фокс, прогнозира аналитичната компания Трефис (Trefis). 

Освен Фокс и Би Скай Би, новата аудиовизуална компания ще бъде шапка на сателитните телевизии Скай Дойчланд (Sky Deutschland) и Скай Италия (Sky Italia), както и на студията Туентиът сенчъри фокс (20th Century Fox). Тези дейности дават годишен оборот от около 23,5 милиарда долара и са много по-рентабилни от издателската дейност. 

Новата Нюз корп ще има оборот от едва 9 милиарда долара. Към нея ще бъдат прикрепени издателството Харпър Колинс (Harper Collins) и няколко вестника, таблоида и престижни всекидневници като "Уолстрийт джърнъл" и лондонският "Таймс", както и агенция Дау Джоунс нюзуайърс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив